Hirdetés

AMD GPU-val támad a Samsung új mobilos csúcsprocesszora



|

Hardveres Ray Tracinggel erősíthet a Galaxy S22-széria.

Hirdetés

A Samsungnál régóta bevett gyakorlat, hogy kétféle processzorral dobja piacra a csúcstelefonjait: az Egyesült Államokban és Kínában a Snapdragon technológiáját használja, az európai készülékeket viszont a házon belül fejlesztett Exynos-chipekkel látja el.

A gyártó most leleplezte ennek legújabb generációját, az Exynos 2200 SoC-ot, amely az AMD-vel kötött együttműködésnek hála komoly előrelépést ígér a játékos képességek terén.  

Hirdetés

A chipben ugyanis már a Samsung vadonatúj GPU-ja, az Xclipse dolgozik, amely az AMD RDNA 2-es mikroarchitektúrájára épül. Ennek köszönhetően pedig olyan trükköket találunk a repertoárjában, mint a hardveres Ray-Tracing és a GPU terhelését csökkentő VRS (variable rate shading) támogatása.

"Az Xclipse GPU egy egyedülálló hibrid grafikus processzor, amely a konzol és a mobil grafikus CPU-k között helyezkedik el. Az Xclipse az Exynos-t jelképező "X" és a "eclipse" [napfogyatkozás] szó kombinációja. Az Xclipse GPU a napfogyatkozáshoz hasonlóan véget vet a mobiljátékok régi korszakának, és egy izgalmas új fejezet kezdetét jelzi."

- írja a Samsung beharangozója. Kétségkívül nagy szavak ezek egy mobilos GPU-hoz, de az éles teszteken majd kiderül, hogy sikerül-e felnőni hozzájuk. Maga a processzor 4nm-es gyártási eljárással készül, és 8 db Armv9 maggal (1 nagy teljesítményű Cortex-X2, 3 kiegyensúlyozott Cortex-A710 és 4 energiatakarékos Cortex-A510) dolgozik.

Az elődhöz képest fejlettebb lett a neurális feldolgozó (NPU), illetve az Exynos 2200 már támogatja a Samsung nagy dobását, a tavaly bemutatott 200 megapixeles Isocell HP1 kameraszenzort is. Az új chip tömeggyártása már megkezdődött, s habár ezt konkrétan nem erősíti meg a koreaiak közleménye, leghamarabb a várhatóan februárban bemutatkozó Galaxy S22-szériában debütálhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.