Hirdetés

Laza csavarok miatt melegednek túl az AMD grafikus kártyái



|

Az ASUS vizsgálódni kezdett, miért jelzik viszonylag sokan, hogy túl forrók az AMD RX 5700-as kártyák. Csavaros megoldás született, de senki ne essen neki a javításnak otthon.

Hirdetés

Most teljesen őszintén: ki ellenőrzi, amikor összerak egy új PC-t, hogy az egyes alkotóelemeken belül milyen szorosra vannak húzva a csavarok? Elég az, ha arra figyelünk, hogy az általunk becsavarandó komponensek fixen álljanak a helyükön - gondolhatnánk, de a jelek szerint ez kevés. Az ASUS azután kezdett vizsgálódni, hogy az általuk gyártott AMD RX 5700 sorozatú grafikus kártyákkal kapcsolatban elég sok kérdés vagy akár negatív visszajelzés érkezett, miszerint ezek használat közben a vártnál gyorsabban és jobban felmelegszenek. A gyártónál gyorsan kiderítették, hogy ha a GPU fölötti hűtőre az alapvetőnél kissé erősebb nyomást gyakorolnak, csiribú-csiribá, elkezd csökkenni a grafikus processzor hőmérséklete. De hát hogy lehet ez, ha egyszer mindent úgy csinálnak az összeállításnál, ahogy azt az AMD előírja?

Hirdetés

Nos, a megoldás az, hogy az AMD referencia-leírásában túl óvatosan bánnak a csavarok szorítóerejével. A dokumentumokban, amelyeket kiadnak a gyártóknak, az szerepel, hogy a hűtőt 30-40 PSI (font per négyzethüvelyk) nyomással kell a GPU-n elhelyezni, de az ASUS mérnökei szerint az ideális nyomás ehelyett 50-60 PSI. Ez még semmilyen szinten nem veszélyezteti a processzor működését, tehát nem "roppan össze" sem átvitt, sem konkrét értelemben, viszont kifejezetten erősen befolyásolja a generált hő elvezetését.

Az ASUS szerint persze nem az a megoldás, hogy mindenki nekiesik a grafikus kártyáinak egy műszerész-csavarhúzóval és valamilyen fizikaszertárból kölcsönzött nyomásmérővel (ezzel ugyebár rögtön bukjuk a garanciát), viszont jövő hónaptól ingyenesen megoldják mindezt számunkra, ha kapcsolatba lépünk a gyártó ügyfélszolgálatával vagy szervizével.

Kétféle kártya érintett az ASUS kínálatában: a ROG Strix Radeon RX 5700 XT (90YV0D90-M0NA00 és ennek különféle nemzetközi variánsai), valamint a ROG Strix Radeon RX 5700 (90YV0DD0-M0NA00 és nemzetközi változatai). Esélyes, hogy az ASUS felfedezése után a többi gyártó is hasonló közleményekben jelzi majd, hogy saját verzióikkal kapcsolatban mi a teendő, mindenesetre megvan a titok nyitja: a közhiedelemmel ellentétben nem az RX 5700 GPU melegszik jobban, épp csak a hűtő nem tudott eleget segíteni a dolgon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.