Hirdetés

AMD vagy Nvidia videokártyát vásároljunk? Segítünk dönteni!



|

Nehéz kérdés, de megpróbálunk érvelni egyik és másik mellett.

Hirdetés

A kérdés sokakban felmerül, akik épp gamer PC-t építenek, vagy csak szeretnék lecserélni régi videokártyájukat. Valahogy az Nvidia-t nagyobb hype övezi, pedig elég erős konkurenciát állít neki az AMD.

Hirdetés

Érdemes megfigyelni a játékteszteket, hogy a két cég hasonló kaliberű kártyái sokszor eltérő eredményeket mutatnak bizonyos játékoknál ugyanazon hardveres környezet mellett, ugyanazzal a játékkal, azonos beállítások mellett. Ennek sokszor csak annyi az oka, hogy a játékot éppen melyik kártyára optimalizálták jobban. Az sem utolsó szempont, hogy ha videokártya drivere ha lefrissül, lehet, adott játékokban nagyságrendekkel megugrik a teljesítmény.

Egy szó mint száz, a különbség sokszor csak minimális, vagy ha mégsem, az sokszor behozható vagy akár a másik javára is billenthető egy megfelelő driveres támogatással. Hasonló kérdés tehát ez, mint az Intel vs. AMD. Természetesen egy hajszálnyival mindig is jobbak voltak az Intel processzorok, ahogyan az Nvidia VGA kártyák is, de ahhoz képest sokkal magasabb az áruk az AMD-vel összehasonlítva. Szóval, aki megteheti, az úgyis Intel procit és Nvidia VGA-t vesz, míg a többieknek marad az AMD.

De ne feledjük el, hogy sok dologban az AMD mindig is erősebb volt és nem utolsó sorban a jelenlegi csúcsgenerációs játékkonzolokban is AMD videokártyák lapulnak, ami nem véletlen. Ez alapján mindenki levonhatja a következtetést, hogy neki melyik gyártó videokártyája is lenne ideális, majd szétnézhet például a konzolokszervize weboldalán és tájékozódik az árakról. Esetleg megkérdezi barátai véleményét, olvasgat fórumokon, teszteket néz és megkérdezheti a Konzolok Szervize munkatársait is, hiszen ki ne tudná jobban, mint aki minden nap ezzel foglalkozik hivatása révén...

Fontos megfontolni, hogy csak játékra szeretnénk-e használni a számítógépbe helyezett grafikus kártyát, vagy akár kriptobányászatra is fordítanánk energiáit, mert attól függően kell kiválasztani a lehető legmegfelelőbb modellt. Hiszen soha nem lehet tudni, hogy mi mindenre lenne még érdemes használni azt a fránya számítógépet, és ha már megvan, akkor használjuk is ki az erőforrásait.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.