Hirdetés

Amíg nem figyeltünk, új PlayStation 5 modelleket dobott piacra a Sony



|

Nem lettek olcsóbbak az új konzolok, épp ellenkezőleg, viszont érezhetően könnyebbek.

Hirdetés

Míg a korai konzolgenerációk néhány évente váltották egymást, az utóbbiak már nyolc vagy tíz évig is húzták, így a gyártóknak bőven volt idejük finomítani a terméken, és kompaktabb, vagy szimplán csak könnyebben és olcsóbban gyártható modellekkel előállni. Az alapgéphez képest sok minden változhat a tárhely méretétől a hűtésen át egészen a konzol méretéig és dizájnjáig, a PlayStation 4 és az Xbox One korszakában pedig már számottevő teljesítménybeli javulásra is sor került a Pro, illetve a One X változatok révén.

Ott még nem tartunk, hogy a PlayStation 5 vagy az Xbox Series X teljesítménye miatt kelljen aggódnunk (az olcsó Series S más tészta), pláne, hogy novemberben még csak a második születésnapját fogja ünnepelni a konzolok legújabb, immáron kilencedik nemzedéke. Ennek ellenére a Sony már második alkalommal módosított a PlayStation 5 konzolokon, mind a lemezes, mind az optikai meghajtó nélküli kiadáson.

Hirdetés

Először Ausztráliában bukkant fel CFI-1202A verziószámú modell, amely észrevehetően könnyebb a 2020-as és a 2021-es változatnál is - vette észre a Press Start.  Az előbbi 4,5 kg-ot nyom, az utóbbi 4,2 kg-t, míg a legfrissebb már csak 3,9 kg-ot. Hogy pontosan miként érte el a fogyást a Sony, egyelőre rejtély, addig legalábbis mindenképp, amíg valaki szét nem szed egyet az új modellekből, hiszen bármin is változtatott a gyártó, annak a műanyag burkolat alatt kellett megtörténnie.

Szintén kevesebbet nyom a mérlegen a lemezmeghajtót nélkülöző, tehát kizárólag digitális formában beszerzett (értsd: a PlayStation Store-ból vásárolt) játékok futtatására, illetve a felhőből való streamelésükre alkalmas PS5 új kiadása. Az eredeti, 2020-ban debütált modell 3,9 kg-os volt, a legfrissebb viszont már csak 3,4 kg-os.

Egyébként az új modellek érkezése egybeesik a Sony gazdasági nehézségekkel, inflációs hatással és árfolyamkockázatokkal indokolt áremelésével, amely az Egyesült Államokon kívül lényegében minden régiót érint, így a Magyarországot is magába foglaló európai piacot, ahol verziótól függetlenül 50 euróval emelkedett a PlayStation 5 konzolok ajánlott fogyasztói ára. Ezt követően a Sony riválisai, az Xbox mögött álló Microsoft és hibrid Switch konzolt gyártó Nintendo is sietett leszögezni, hogy nem terveznek hozzányúlni az árakhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.