Hirdetés

Aorus 15P teszt - gondoltad volna, hogy a Gigabyte ilyet is tud?



|

A Gigabyte mérnökei semmit sem bíztak a véletlenre.

Hirdetés

Sajnos kevés izgalmas laptopot láttunk az elmúlt másfél évben, köszönhetően a chiphiánynak, ami gúzsba kötötte a mérnökök kezét. Már annak is örültünk, ha nem egy hároméves GPU került a felső kategóriás notebookokba, így next-gen újdonságokról álmodni sem mertünk. Legalábbis a még értelmezhető árkategóriás gépek világában.

Emiatt egyre több költséghatékony megoldással találkoztunk, ráadásul sokkal jobban elszeparálták az egyes termékcsaládokat egymástól: a kifejezetten gamereknek szánt masinákból kispóroltak mindent, amire a videójátékokhoz nincs szükség, míg a kreatív profik produktivitást elősegítő gépek esetében a gamer funkciókról kellett lemondani. Az Aorus 15P viszont remekül, mindenféle kompromisszum nélkül ötvözi ezeket.

Hirdetés

Nem csak gamereknek

A kifejezetten letisztult, a korábbi űrhajósdizájnt visszafogottabb irányba elmozdító kasztni belsejében egy 11. generációs Intel Core i7-11800H processzor és egy 130 W felvételére képes RTX 3070 dolgozik. A nálunk járt modellben 16 GB RAM és egy 1 TB-os PCIe Gen4 SSD kapott helyet, de ha valaki nem érné be ennyivel, mindkettő bővíthető.  

A kijelzőt felnyitva azonban azonnal és ellentmondást nem tűrően jelzi a laptop, hogy van itt, kérem, RGB, ha valaki erre vágyik: a billentyűzet 16 millió színben pompázik, de természetesen ha az irodában vagy egy megbeszélésen nem akarjuk az unikornisok háborúját idéző színpompát, több tucat mód közül választhatunk. Maguk a billentyűk egyébként kellően nagyok, a hosszú billentyűútnak köszönhetően kényelmes a gépelés és a játék is. Bár magyar kiosztást nem kapunk, a numerikus részről nem kell lemondanunk. Az összes fontos funkciót kidomborító matricák közt ott figyel az üvegborítású tapipad is, ami érzetre prémium, használat közben pedig precíz, de nem bántuk volna, ha egy kicsit nagyobb. A Gigabyte-nál nem spóroltak a portokkal, sőt: a HDMI 2.1 mellé egy mini-DP 1.4-et, teljes értékű kártyaolvasót és Thunderbolt 4-et is kapsz.

A nálunk járt modell 15,6"-es, 1920x1080-as felbontású, 240 Hz-es kijelzőt kapott, de létezik 300, sőt, 360 Hz-es képfrissítéssel dolgozó panel is. A 300 nites fényerő mellé kifejezetten korrekt színeket kapunk, a megjelenítő az sRGB színtér 100%-át lefedi.

Ezzel a hardverrel a legújabb AAA címekben simán 60 fps fölött tudsz maradni, kompetitív játékokban pedig szépen megközelítheted a kijelző maximális képfrissítését, ha alább adsz a grafikai részletességből. A Rainbow Six Siege-ben Full HD, High beállítások mellett a 240 Hz-es kijelző sem tudott lépést tartani a hardverrel (293 fps-t mutatott a benchmark), de a Hitman 3 (átlag 124 fps), a Forza Horizon 5 (átlag 123 fps), a Shadow of the Tomb Raider (átlag 94 fps) és Watch Dogs Legion (átlag 92 fps) is remekül futottak magas grafikai részletesség mellett.

Segít az Azure

Az Aorus 15P a világ első olyan notebookja, amelyben a Microsoft Azure AI segít, hogy a legtöbbet hozhasd ki a gépedből, így például játékok vagy hardverigényes alkalmazások esetén azonnal a megfelelő módba kapcsolja a processzort, a grafikus chipet és a hűtést. A Photoshop indítása a kreatív módot hívja elő, ahol a processzor kap több kraftot, a játékoknál nyilván mindenkinek jár az extra erő, míg például a meetingek során a lehető leghalkabban üzemel a gép. Kényelmes, hogy a gép minden funkcióját egyetlen szoftverből vezérelhetjük a billentyűzet háttérvilágításától a hűtési profilig.

Porszem a gépezetben

Az Aorus 15P egy remek masina, de azért nem tökéletes. A mindössze 3 mm vastag kávák elegánsak ugyan, de emiatt nem jutott hely a webkamerának a kijelző fölött, márpedig a járvány berobbanása és az online meetingek számának ugrásszerű növekedése óta senki nem meri azt lehagyni a gépéről. Emiatt a szenzort a billentyűzet fölé kellett bezsúfolni. Ebben a formájában viszont közepesen haszontalan a kiegészítő, a legelőnytelenebb szögben mutat meg minket, már ha a kezünk nem takarja ki az arcunkat. Ha biztosra akarunk menni, ezt egy fizikai sapkával le is takarhatjuk, és hát megértjük, ha valaki soha többé nem is nyitja ezt ki. A vékony káváknak és a műanyag fedlapnak, valamint a vártnál picit gyengébb zsanéroknak köszönhető az is, hogy a kijelző nem olyan masszív, felnyitás után kicsit bemozog, meghajlik. Attól nem kell tartani, hogy a táskánkban hétköznapi használat és utazás közben baja esne, de azért láttunk már masszívabb darabokat.

A gép legfontosabb funkcióit vezérlő Control Center sem működött még hibátlanul. Az MI ügyesen felismerte, hogy melyik módba érdemes kapcsolni a gépet, de volt, hogy a szoftver összeakadt valamivel, így például ha már futott a Steam, nem tudtuk megnyitni, hogy a billentyűzet háttérvilágítását megváltoztassuk, vagy extra funkciókat engedélyezzünk, esetleg letiltsunk. Egyszer be is ragadtunk akkumlátorkímélő módba, ami elég komolyan visszavette a teljesítményt, és csak a program újratelepítése oldotta meg a problémát. Ezeket a hibákat minden bizonnyal egy egyszerű firssítéssel orvosolni tudja majd a gyártó, mire az Aorus 15P felkerül a boltok polcaira.

Sok erény, kevés hiba

Az Aorus 15P egy kifejezetten izgalmas notebook. A 11. generációs Intel procinak, az RTX 3070-nek és a 240 Hz-es kijelzőnek köszönhetően élmény rajta játszani, míg a kártyaolvasó, a Thunderbolt 4 és a visszafogott külső azoknak fog imponálni, akik professzionális környezetben is használnák a gépet.  A jelenleg bevezetés alatt álló gép várhatóan valahol 600 ezer forint környékén kerül majd a boltok polcaira. A webkamera teljesen feleslegesen van rajta, a ház sem prémium fémből készült, ezekkel együtt kell élnünk, az egyelőre bugos Control Centert viszont remélhetőleg villámgyorsan javítják majd a mérnökök.

Gigabyte Aorus 15P

Még a gyártó múltját ismerve sem számítottunk arra, hogy a Gigabyte egy ilyen erős laptoppal fog nekünk szolgálni.
  • Intel Core i7-11800H CPU
  • GeForce RTX 3070 8GB (130 W)
  • 16 GB RAM, 1 TB PCIe Gen4 SSD
  • 15,6” VA, FHD, 240 Hz, 300 nites kijelző
  • 1×TB4, 3×USB 3.2 G1, HDMI 2.1, mDP, jack, SD-kártya-olvasó, LAN
  • 9910 pont CineBench R23
  • 123 fps Forza 5
  • 4765 pont 3DMark Time Spy
  • 278 perc üzemidő, 99 Wh akkumulátor
  • 357×254×23,6 mm, 2,2 kg
PRO
  • rengeteg port
  • combos teljesítmény
  • bővíthető
Kontra
  • rossz webkamera
  • bugos app
  • gyenge fedlap
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7806
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Gigabyte Aorus 15P
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 3
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-03-02 08:06:46
    [gameinfo_webpage] => https://www.gigabyte.com/Laptop/AORUS-15P--Intel-11th-Gen#kf
    [gameinfo_tags] => gigabyte, aorus 15p, notebook, laptop, teszt
    [gameinfo_url] => gigabyte-aorus-15p
    [gameinfo_pro] => rengeteg port
combos teljesítmény
bővíthető
    [gameinfo_kontra] => rossz webkamera
bugos app
gyenge fedlap
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-11800H CPU
GeForce RTX 3070 8GB (130 W)
16 GB RAM, 1 TB PCIe Gen4 SSD
15,6” VA, FHD, 240 Hz, 300 nites kijelző
1×TB4, 3×USB 3.2 G1, HDMI 2.1, mDP, jack, SD-kártya-olvasó, LAN
9910 pont CineBench R23
123 fps Forza 5
4765 pont 3DMark Time Spy
278 perc üzemidő, 99 Wh akkumulátor
357×254×23,6 mm, 2,2 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Még a gyártó múltját ismerve sem számítottunk arra, hogy a Gigabyte egy ilyen erős laptoppal fog nekünk szolgálni.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 3
            [manufacturer_name] => Gigabyte
            [manufacturer_url] => gigabyte
            [manufacturer_link] => http://www.gigabyte.com.tw
            [link] => /gyarto/gigabyte
        )

    [link] => /termekinfo/gigabyte-aorus-15p-7806.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => rengeteg port
            [1] => combos teljesítmény
            [2] => bővíthető
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => rossz webkamera
            [1] => bugos app
            [2] => gyenge fedlap
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Extra funkciók:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.