Hirdetés

Árcsökkentésre várva: senkinek nem kellenek az RTX 4070-es kártyák?



|

Iparági források szerint az Nvidia épp visszafogja az RTX 40-es sorozatú kártyák gyártási darabszámát, és ez nagyon nem jön jól a nemrég elstartolt 4070-es típus számára. Van elég baja így is az újdonságnak.

Hirdetés

Még véletlenül sem kívánnánk soha ilyet a GeForce márkanév megálmodójának, de azért talán nem annyira baj, hogy az Nvidia szembesül picit azzal, mi történik akkor, amikor telítődik egy olyan ársáv, ahonnan amúgy épp nem szívesen vásárolnak most a felhasználók. Emiatt egy nagy és sürgősen teljesítendő házi feladata volt a gyártónak az elmúlt negyedévben, és úgy tűnik, ezt sikerült is teljesíteni: az RTX 30-as felső kategóriás példányok kisöprése hatékony volt, már közel sincs akkora kínálat a "0 perces" példányokból, mint az év elején.

A gond csak az, hogy a másik oldalon még van némi lendület az előző generációs fejlesztéseknek köszönhetően, illetve egyes makro- és mikrogazdasági tényezők miatt az általános vásárlási kedv alaposan lecsökkent.

Hirdetés

Az AMD egyelőre okosan játszik, és a felduzzadt RTX-készletekre fokozatos árcsökkentésekkel reagál, ráadásul az elmúlt 1-2 hónap játékainak megjelenése épp az ő tervüket igazolja; avagy minél több a VRAM, annál jövőbiztosabb a videokártya. A 16 GB-nyi alapkiépítés pedig már az RX 6800-tól elérhető, és összesen hatféle Radeon-modell támadja az RTX 4070-es és 4080-as kínálatot, főleg előbbiek kerültek bajba emiatt.

Az egyik legdrágább kiadás 340 ezer Ft-ért szuper tulajdonságokkal és erős konkurens megoldásokkal.
Az egyik legdrágább kiadás 340 ezer Ft-ért szuper tulajdonságokkal és erős konkurens megoldásokkal.

Nagyon nem egyszerű ám még a DLSS-bűvöletéből nehezen ébredő játékosoknak sem, hiszen az RX 6950 XT és az RX 7900 XT is komoly alternatívát jelent az AD104-es lapkára épülő RTX-ek ellenében. Nézzük meg példaként a magyar szituációt, ami egyébként a 300 ezres ársávban kifejezetten felhasználóbarát jelleget mutat. A 4070-es kínálat jelenleg kicsivel 250 ezer forint felett nyit és halad egészen a 350 ezres plafonig típustól és gyári túlhajtástól függően. Veszélyesen nagy a két véglet közti különbség, referencia és agyontuningolt RX 6950 XT-k kényelmesen elférnek benne, felülről pedig a 20 GB-nyi memóriával szerelt RX 7900 XT nyomja a normál 4070-eseket. Óriási a választék, rég láthattunk ilyet.

Bőséges az RTX 4070-es kínálat, a Gainward kétventilátoros típusa az egyik legolcsóbb változat. Az OC-modellek felárát érdemes mérlegre tenni, egy-két modell egyszerűen túl sokat kér.
Bőséges az RTX 4070-es kínálat, a Gainward kétventilátoros típusa az egyik legolcsóbb változat. Az OC-modellek felárát érdemes mérlegre tenni, egy-két modell egyszerűen túl sokat kér.

Az említett ársáv alsó felén az RX 6800 XT tündököl komoly alternatívaként, különösen azoknak lehet érdekes, akik már 4K-felbontáson játszanak, hiszen a 16 GB memóriának köszönhetően fej-fej mellett teljesít a két VGA, de inkább a Radeon érzi jobban magát ezen a pixelmennyiségen. A DLSS kontra FSR 2 párharcban pedig nem mindig egyértelmű a győztes, ráadásul játékfüggő, hogy épp melyik elérhető és támogatott a legjobb minőségben. Ráadásul nyáron érkezik az FSR 3, ami elméletileg rátesz egy lapáttal a képminőségre és sebességre, de azért illik óvatosnak lenni, az AMD-től hallottunk már "wunderdriver" ígéreteket.

Most akkor ez egy kortesbeszéd lenne a Radeonok mellett? Egyáltalán nem, csupán most látszik az, hogy az RTX 40-es sorozat körüli érdeklődés kezd picit leülni, és nagyon nem lesz elég csak az "RT On + DLSS 3" játékjeleneteket mutogatni. Ráadásul a két piaci főszereplő más termékstratégiai úton jár, az Nvidia szépen lelépcsőzik egészen az RTX 4060-ig, míg az AMD a pletykák szerint most csak és kizárólag erre fókuszál, és az RX 7600 (XT) lesz a következő RDNA3-alapú videokártyájuk. Már mennek a szavazások a különböző platformokon, hogy ki mennyit lenne hajlandó fizetni az új, várhatóan 8 GB memóriával szerelt kártyákért. A tippjáték tehát elindult, amihez kiindulási alap lehet az RTX 4070-es 599 USD-s induló ára, aminek csökkentése elvileg hamarosan hazánkban is jelentkezhet.

Az az elképzelés, hogy a chipek ára csökkenni fog, már a múlté - mondta Jensen Huang. Egy nagy igazság a tavalyi évből, de lehet, hogy hamarosan ez is a múltba vész.
Az az elképzelés, hogy a chipek ára csökkenni fog, már a múlté - mondta Jensen Huang. Egy nagy igazság a tavalyi évből, de lehet, hogy hamarosan ez is a múltba vész.

De vajon elég lesz ez a legújabb GeForce-nak, mikor mindjárt itt a nyakán a kistestvér? Közeleg a nyári uborkaszezon is, eközben fel kell építeni és kifuttatni az RTX 4060-as marketingterveket az RX 7600 ellenében. Egy kicsit sem sajnáljuk a kialakulóban lévő helyzetet, sőt, bárcsak korábban jött volna. Nincs kriptoőrület, az AI-fókuszt kielégítik az A100 és H100 gyorsítók; az Nvidiának végre megint komolyan kell figyelnie a GeForce-okra, és nem dőlhet hátra abban bízva, hogy a nép úgyis megveszi a ray-tracing portékát. De ez már nem is érdekli őket, mert az adatközponti üzletág akkora, mint pár évvel ezelőtt a teljes cég? Hidd el, nagyon is fontos nekik a végfelhasználói gaming piac, nincs okuk elengedni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.