Hirdetés

Alaplap-túlpörgetés ASUS módra



|

Nem titok: a ROG-szériás alaplapok készítésekor elsődleges szempont a tuning, hogy minden csepp erőt kipréselhess géped központi egységéből.

Hirdetés

Robusztus hardver és egyedi, ötletes extrák találkozásának lehetsz haszonélvezője, ha ROG alaplappal állsz neki a tuningolásnak. Nem hiányzik a túlméretezett VRM-áramkör és a profi UEFI sem, amit az új alaplapokon mesterséges intelligenciával öntöttek nyakon az ASUS mérnökei.

Hirdetés

Tuning mesterséges intelligenciával

Az első, 2006-os ROG alaplap óta rengeteget változott a világ, de egyvalami állandó: a felhasználók imádják az ingyen extra teljesítményt. A manuális túlpörgetés természetesen továbbra is maximálisan támogatott, előtanulmányok és határtalan türelem azonban ezúttal is szükséges a sikerhez.

Ez utóbbi két tényezőt az új ROG alaplapoknál az MI-re bízhatod, és nem fogsz csalódni. Az ASUS mérnökei nekiálltak, és készítettek egy minden eddiginél bonyolultabb algoritmust, amely két, korszakalkotó ötletre épül. Az AI Overclocking akár a BIOS-ból, akár Windows alatt elérhető, informatív és látványos AI Suite 3-ból is indítható. A mesterséges intelligencia első lépésben leméri a hűtés hatékonyságát, amire egy pontszámot kap a processzorhűtőd (erről lásd keretes írásunkat). Második lépésben következik a processzor, hiszen a gyártásból adódóan egyszerűen nem létezik két teljesen egyforma processzor. Az így kapott két érték birtokában az algoritmus megkezdi a processzor túlpörgetését, amelyhez az előre rögzített profilokat is segítségül hívja. Az automatizált tuningfolyamattal így az elérhető legjobb eredményt kapod, ami az adott hűtéssel és CPU-val lehetséges.

Az ASUS mérnökei itt nem álltak meg, az így kapott értékeken további finomhangolást végezhetsz, és nem feltétlenül manuális felülbírálással, hanem egy úgynevezett optimizmusmutatóval. Ezzel százalékos arányban javíthatsz az automatikusan beállított tuningértékeken annak függvényében, hogy mennyire vagy elégedett az eredménnyel.

Okosbeállítások

Tuningolni nem csupán a nagyobb teljesítmény reményében érdemes. Az AI Suite 3-ban PC-d teljes hűtési rendszerét is optimalizálhatod egyetlen kattintással a Fan Xpert 4 Fan Tuning opciójával, hogy géped csendesebb, mégis hűvös és stabil legyen. Szintén érdemes kipróbálni a fogyasztásoptimalizálást, amivel nem jár együtt a számítási teljesítmény drasztikus csökkenése. ROG alaplappal abban már biztos lehetsz, hogy nem bíztad a véletlenre tuningszerencsédet.

A te hűtőd hány százalékos?

Az ASUS Z390-es alaplap UEFI-je teszteli processzorhűtőd hatékonyságát, mielőtt megkezdené az automatikus tuningot. Az alap hűtő 120 pontot, a jó léghűtés akár a 150-et, a profi vízhűtés pedig 160 pontot kaphat. A tuningalgoritmus a pontszám alapján állítja be a hőmérséklet-, órajel- és feszültséghatárokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.