Hirdetés

Asus ROG 2022 – csak a teljesítmény számít, na és a vadonatúj külső



|

24-szál, MUX, folyékony fém és Gen 4x4: ezek azok a kódszavak, amiktől nagyon izgalmas lesz az új Asus gamerflotta. Mutatjuk, mit kell tudnia egy gaming laptopnak 2022-ben.

Hirdetés

Lassan már a múlt homályába vész a ROG-márka felemelkedése, de tény, hogy sokaknak az ultimate gamereszközökkel egyet jelent a ROG-szem embléma. A 2022-es nyarat nagyon erős, új modellekkel indítja az Asus, mégpedig nem csupán a felsőkategóriában, hanem lejjebb is. Aki pedig azt hiszi, hogy gamerlaptop csakis klasszikus kialakítású, vastag, nehéz gép lehet, azt a Flow-széria új tagjai fogják igazán meglepni.

A klasszikus erőgép újratöltve

A legtöbben hazánkban a ROG Strixeket ismerik, mint klasszikus kialakítású Asus gamergépeket. Itt a ráncfelvarrás helyett máris egy vadonatúj modellel nyitja az új gépek áradatát az Asus: ez a Strix Scar 17 SE.

A nagyon menőn kinéző, ROG-szemmel és gamerfeliratokkal díszített fedlap a gép szélétől beljebb található zsanérokon nyílik, így a legtöbb port hátra kerülhetett, hogy a kábelekkel ne is találkozz. A cikk bevezetőjében már szó esett a teljesítményről, és itt rögtön szembesülhetsz is vele: akár 12. generációs Intel Core i9 HX-szériás csúcs CPU is hajthatja ezt a masinát, ami 16 processzormagot és 24-szálat jelent.

Hirdetés

Ehhez 64 GB DDR5 és PCIe 4.0 Gen4-es SSD kapcsolódik, na és persze az elmaradhatatlan GPU, amiből akár a legerősebb GTX 3080 Ti-t is választhatod. A gépet úgy konfigurálták, hogy 65+175 Watt hőtermelést is elérhet (TDP+TGP), ezért a hűtést nem lehetett elsunnyogni (na nem mintha ez lenne a megszokott).

A Thermal Grizzly folyékony fém paszta mellett gőzkamrás blokk és intelligens hűtésvezérlés is került a Scar SE-be, ami teljes fordulaton is csendesebb 40 dB-nél. Kevesen jönnek izgalomba a MUX említésétől, pedig ez egy szintén fontos fejlesztés, így az integrált és a diszkrét GPU is direktben képes meghajtani a kijelzőt, vagyis nincsen sebességveszteség az átjátszások miatt.

A kijelzőnél egy Dolby Vision-hitelesített, 3 ms-os, adaptív frissítésű full HD vagy QHD panel közül választhatsz. Előbbi 360 Hz-es, utóbbi 240 Hz-es.

Hajtogatós minigamer brutális erővel

A ROG Flow egy egészen különleges gép, ami egyben kicsi, könnyen hordozható, mégis bitang erős, ha éppen arra van szükség: nos, a 2022-es X16 modellre mindez hatványozottan igaz. A 360 fokos zsanérral szerelt, 2 kg-os és 19,4 mm vastag gépet többféle módban (akár tabletként is) használhatod, ám ez a rugalmasság nem ment a teljesítmény rovására, ugyanis odabent az új, 6 nm-es AMD Ryzen 9 6000-es sorozatú CPU dübörög, ami a már amúgy is erős 5000-es szériánál is gyorsabb kb. 15-20%-kal.

Az intelligens hűtés és az egyéb nyalánkságok sem maradtak ki, viszont az ritkaság, hogy egy ilyen hibridet GeForce RTX 3070 Ti GPU-val is szerelnek (125 Watt TGP mellett), méghozzá úgy, hogy nem kell a túlmelegedés miatt aggódnod. Ebben a Frost Force Technológiát alkalmazó, több hőcsővel és 3 ventilátorral felszerelt hűtés segít.

Már ez a leírás is impresszív egy hibridre nézve, de a kijelző minderre még egy lapáttal rátesz. A ROG Nebula HDR mini-LED-es, 16"-os kijelző 16:10-es képarány mellett QHD-felbontást és 165 Hz-es képfrissítést kínál, ráadásul ehhez 1100 nites fényerő társul, ami óriásinak számít. És ha már hibrid, nem maradt le az érintésérzékelés sem. Az sem gond, ha idővel fanyalognál az RTX 3070 Ti teljesítménye miatt, ugyanis a ROG Flow X16-ra XG Mobile kiegészítőt is kapcsolhatsz, ami még erősebb VGA-t ad a gépedhez.

Hazai viszonyok

A ROG Scar SE és a Flow X16 egyaránt izgalmas, a legmodernebb technológiákkal telepakolt gépek, nem csoda hát, ha még ma este szeretnél egyet bezsákolni magadnak valamelyik online szaküzletben. A helyzet azonban az, hogy még egy kicsit várnod kell erre, egészen pontosan a harmadik negyedév elejéig, vagyis kb. nyár közepéig. Ekkor már minden bizonnyal kapható lesz a Flow X16, amit Ryzen 7+RTX 3050 Ti-tól felfelé konfigolva érhetsz majd el. A belépő 700 ezer forint környékén lesz, a tető Ryzen 9-cel és RTX 3070 Ti-vel pedig valahol 1 millió Ft magasságában áll meg.

A ROG Scar SE is nyáron landol hazánkban, mégpedig RTX 3070 Ti-os belépővel, ami már önmagában is nagyon erős. A 240/360 Hz-es kijelzőtől, CPU+RAM+SSD-triótól, illetve az RTX 3070 Ti/3080 Ti-tól függően 1-1,2 millió forintot kérnek majd ezért a gyönyörűségért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.