Hirdetés

ASUS ROG Ally teszt - álmaid kézikonzolja lehetne



|

Ha gyakorlott PC-s játékos vagy, majdnem mindenre felkészültél, amivel az ASUS ROG Ally az életedet nehezíti majd, de ha sima, gördülékeny konzolos élményre vágysz, lesz néhány könnyes perced.

Hirdetés

Ma már kevésbé állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a konzolok gondtalan, maximálisan felhasználóbarát élményt kínálnak. Két generációval ezelőtt, az Xbox 360 és PlayStation 3 idején csak bekapcsoltuk őket, beraktuk a játszani kívánt játékok lemezét, és telepítés, frissítések, bármiféle macera nélkül indulhatott a kalandozás, nem kellett attól sem tartanunk, hogy a gépünk túl gyenge lesz, vagy valami más, bizarr probléma felüti a fejét. Az újabb konzolgenerációk viszont próbára teszik a türelmünket: még a lemezes játékokat is telepíteni kell, majd olyan frissítéseket letölteni, amik mérete olykor az 50 GB-ot is meghaladja, és előfordulhat, hogy valami addig nem hajlandó rendeltetésszerűen működni, amíg egy teljes, nullázós újraindítást véghez nem viszünk.

Igaz, a legtöbb gondot ez megoldja, a rendszerfájlokban turkálni, drivereket telepítgetni meg nem kell és nem is lehet. Konzolosnak lenni még mindig kényelmesebb, mint PC-n kutatni annak okát, miért nem indul vagy miért nem fut a vártnak megfelelően egy játék - a különböző komponensekből összeállított konfigurációk, egy-egy véletlenül nem telepített driver- vagy rendszerfrissítés, nem megfelelően beállított jogosultságok, vagy, mint a Call of Duty 2 és a modern rendszerek találkozása esetében, a be nem dugott mikrofon is okozhat fennakadásokat.

Hirdetés

Na és mi a helyzet akkor, ha egy konzolnak kinéző eszközzel van dolgunk, ami PC-s játékokat futtat, és a Windows 11 működteti? Mennyire gördülékeny a használata, mennyit kell szívnunk vele, hogy minden rendben menjen? Nos, az ASUS ROG Ally esetében meglehetősen sokat, de ha megtaláljuk a megoldást a rendszer által kitalált feladványokra, a tengerparton heverve pörgethetjük akár a legmodernebb játékokat is - feltéve, hogy beérjük kevéssel.

Allyulsz tőle

Az ASUS kézikonzolja (az egyszerűség kedvéért nevezzük így) a gyártó többi termékéhez hasonlóan nagyon mutatós. A hófehér gépet mindenféle kreatív díszítések dobják fel, elől főleg a markolat és a hangszórók, hátul pedig a Republic of Gamers logója és a fémcsík teszik izgalmassá. Kialakításánál a súly alacsonyan tartása mellett figyeltek az ergonómiára, a textúrázott, így nem csúszós markolat tenyérbe illeszkedik, hosszútávú használat esetén is kényelmes marad, nem úgy, mint a Nintendo Switch, aminek lapos irányítóeszközeit már tíz perc után kényelmetlen kézben tartani. 

A gombok úgy helyezkednek el, ahogy egy kontrolleren is: fent találjuk a ravaszokat és az ütközőket, jobb kéznél az XYAB-t és a kameramozgató analógot, balra meg a vezérlőkart és a D-padot. Középen 7 colos átmérővel terül el a full HD felbontású, 16:9-es IPS-érintőkijelző, ami 500 nittel gyönyörűen világít, 120 Hz mellett támogatja az AMD FreeSync Premium adaptív képfrissítést és 7 ms-os a válaszideje. A hangerőszabályzó gombok a készülék tetején vannak, ahogy a jack és a töltőcsatlakozó is, így a gépet akár töltés közben is tarthatjuk állványban. Két extra gombot helyeztek a hátlapra, amik szabadon makrózhatók. Alapértelmezetten például a képernyőmentés vagy kijelzőtükrözés használatára vannak beállítva. A hűtőrendszer a forró levegőt felfelé tolja ki a szellőzőkön keresztül.

A minden kontrolleren megtalálható két középső vezérlőgomb alá két extra gomb is került, nincs viszont "Xbox" gomb, amivel megnyitható lenne bármilyen overlay. A bal oldalit megnyomva az irányítóközpont ugrik fel, ahol válthatunk a futtatási és vezérlési módok, a felbontás és a frissítési sebesség között, vagy épp indíthatunk felvételt is. Itt szabályozható a fényerő, és a csúszka alatt megnézhetjük, hány fps-sel fut az aktuálisan pörgetett játék, és hány MHz-en pörög a processzor. A jobb oldali gomb az ASUS videojátékos alkalmazását, az Armoury Crate-et nyitja meg, itt érhetünk el pár extra beállítást (például hogy miként világítsanak az analógokat körülvevő gyűrűk), és ez hivatott összefogni a telepített játékokat is, akárhonnan töltöttük is le őket. Ez szépen hangzik, de a gyakorlatban nem sok haszna van - többet fogunk találkozni a Windows 11-es asztallal és Gépházzal, mint a kifejezetten a kis kijelzőhöz igazított felülettel, továbbá míg a Steam Big Picture módja a Steam Deck miatt tökéletesen használható a konzolon, az Xbox app és az Epic alkalmazása nem lett ekkora képernyőre optimalizálva.

Nem az ASUS ROG Ally az első PC-kézikonzol hibrid, a tavalyi Steam Deck a kategória zászlóshajója, de azon a Linux egy erősen módosított változata fut, ami ugyan sok windowsos játék futtatására képes, mégsem nyújt teljes körű kompatibilitást. A Windows 11 megléte ezt némileg áthidalja, de itt is előfordulhatnak problémák - nincs minden játék felkészítve arra, hogy az AMD Ryzen Z1 Extreme központi egységgel barátságban legyen. Próbálgatni kell, hogy mi megy és mi nem, egyelőre az általam próbált játékok közül a Forza Horizon 5 volt az egyetlen, ami úgy nem indult el, hogy hibaüzenetet sem dobott, és valószínűleg hetekig, hónapokig nem derül még ki, hogy miért van ez - egy pár héttel ezelőtti eseményen a Forza Horizon 4-gyel demózták a gépet, bizonyára nem véletlenül nem a legújabb részt telepítették rá.

Nem nyílnak (befelé) ablakok

Nem a Windows 11 valamiféle egyedi, érintőkijelzőre igazított változatát kapjuk, hanem ugyanazt a rendszert, amivel laptopokon, asztali gépeken is találkozhatunk (ugyanazokkal a fölösleges MyAsus alkalmazásokkal), és ez buktatók sorát jelenti. A 7"-es kijelzőn apró feliratokra nyomni néha kihívás, de ez áthidalható azzal, ha a jobb analógot a kurzor mozgatására használjuk, és a ravaszokkal kattintgatunk - nem a legintuitívabb módja a konzol használatának ez a váltogatás, még ha nem is teljesen használhatatlan. 

Nagyobb kényelmetlenség, hogy a rendszer folyamatosan azt feltételezi, van csatlakoztatott fizikai billentyűzet - a tálcát kell a képernyő aljáról felhúzva elővarázsolnunk, majd arra az apró ikonra böknünk, amivel megnyitható a képernyő-billentyűzet. Ezt érdemes hamar hagyományos kiosztásúra állítani, mivel az alapértelmezett kiosztásnál hiányzik az Alt, és minden PC-s tudja, hogy mind az Alt-Tab, mind a Ctrl+Alt+Del életmentő jó barát. A klaviatúrát kétféleképp használhatjuk: vagy az érintőkijelzőt nyomkodva, vagy az egérkurzorral kattintgatva, de a bal analóggal nem lehet rajta lépkedni, ami megint csak egy felhasználói élményt érintő hiányosság. 

Hiába erős processzor az AMD Ryzen Z1 Extreme, gyakran megesik, hogy a rendszer belassul, nem reagál az érintésekre, nem cselekszik rögtön, csak sok idő elteltével - volt, hogy fél perc alatt nyílt meg egy játék, és semmilyen visszajelzést nem kaptam arról, hogy zajlik a megnyitás, így rögtön több példányban akart futni. A játékok letöltésének elindítása (a Steamről vagy az Xbox Game Pass appból) úgy megakasztja, mintha négy 4K-s videó renderelését indítottuk volna el egyszerre. Az irányítóközpont menüpontjai sem reagálnak mindig azonnal, csak késleltetve, miközben pontosan érzékelik, többször nyomtunk rá arra a gombra, aminek állapotát változtatni szeretnénk, és minden nyomást regisztráltak; olyan egy kicsit, mintha ruletteznénk: nem tudhatjuk, melyik beállítási lehetőségen áll majd meg. Ez a fajta viselkedés nagyon gyanús, hogy egy-egy optimalizálatlan driver, vagy firmware műve, reméljük, ezt idővel javítja a gyártó.

Az irányítóközpontot már csak azért is sokszor fogjuk használni, mert az irányítási módok közti váltás nem olyan gördülékeny, mint lennie kellene. Ha Autón hagyjuk, elvileg a rendszer felismerné, mikor akarunk egeret (és képernyő-billentyűzetet), illetve mikor gamepadet használni, de a gyakorlatban ez nem megy ilyen gördülékenyen. A FIFA 22-ben például maradt az előbbi az alapértelmezett, és amikor átállítottam gamepadre, azt második vezérlőként érzékelte, tehát el kellett báboznom vele tíz percig, míg sikerült a billentyűzetet kivennem a használni kívánt irányítóeszközök közül, a gamepadet meg betenni oda.

A játékok indítása sem gördülékeny. Megpróbáltam például a Grand Theft Auto V-öt, ami alapértelmezetten egy 4:3-as képarányú, apró ablakban indult el, a menüben kellett áttennem 16:9-re, és a Fullscreen módot nem értette, a keret nélküli ablak (Borderless Window) volt a megoldás, amiben kiegyezhettünk. Az elindított játékok közül szinte egyik sem gondolta alapértelmezetten, hogy kontrollerrel szeretném használni, vagy ha mégis, az ikonok teljesen véletlenszerűen átváltottak: miközben a ROG Ally beépített vezérlőeszközeivel mentem és lőttem, a játék azt magyarázta, mit csinál a szóköz és mit nyomjak az ütéshez. Minden játéknál egyénileg kell sakkoznunk azzal, milyen beállítások lesznek megfelelőek a gördülékeny futtatáshoz, és míg van, ami első indítás után már tökéletes, másoknál értékes tízperceket tölthetünk el a számos PC-s grafikai beállítás finomhangolásával.

PC-sként ez alapélmény, konzolosként pokoljárás.

A szenvedés jutalma

Amikor viszont sikerül egy játékot működésre bírni, szinte rögtön elfelejtjük a kényelmetlenségeket. A Forza Horizon 4 például úgy fut 1080p mellett 120 fps-sel, hogy még csak a teljesítménynövelő Turbo módot sem kell aktiválni. Ellenben a Control esetében ez Medium részletesség mellett is elengedhetetlen a 1080p@30 fps-hez, máskülönben 20 fps fölé nem megy a tempó, amivel meg élvezhetetlen a játék. Eleve nem olyan szép, de a Battlefield 2042 is játszhatóan fut, az idén már tizedik születésnapját ünneplő, de még mindig nagyon jól kinéző Grand Theft Auto V pedig akár csúcsra járatva is élvezhető. A hivatalos specifikációk szerint a Z1 Extreme 8,6 Teraflops teljesítményre képes, ami az RTX 3000-es széria óta már nem egy jól értelmezhető mérőszám, de ha ennek segítségével akarjuk valahova elhelyezni, segíthet, ha tudjuk, az Xbox One X 6 teraflopsos volt, míg az Xbox Series X 12,1-es.

Nagy kár, hogy a remek játékokat - hacsak nem otthon használjuk a gépet töltőre csatlakoztatva - nem sokáig élvezhetjük. Nagy terhelés alatt még töltés közben is képes merülni a ROG Ally, de Performance módban kb. 3 órát bír, Turbo módban pedig még egyet sem. Ilyen gyenge akkumulátort egy alapvetően hordozásra kitalált gépbe tenni nagy hiba volt úgy, hogy nem került sor azokra az elengedhetetlen optimalizálásokra, amivel a 40 Wh-s akkuból a legtöbb kihozható. Ugyanilyen van a Steam Deckben is, ám az a felhasználói beszámolók szerint sokkal tovább bírja azoknál a játékoknál, amikkel mi is tesztelgettük.

Némi túlzással nagyjából olyan élmény az ASUS ROG Allyt használni, mintha valaki fogott volna egy Nintendo Switchet, és istenkáromló módon felerőszakolta volna rá a Windows 11-et. Működik, működik, de nem megbízhatóan, és nem olyan érzés, mintha ezt erre találták volna ki. Egy egyedi, az Armoury Crate-nél használhatóbb felhasználói felület sokat dobott volna rajta - elég megnézni, mit csinált a Valve, annál több nem is kell. (Mire a gép kereskedelmi forgalomba kerül, állítólag az Armoury Crate is sokkal jobb lesz - szorítunk, hogy így legyen.) A beállításoknak csak egy részét érjük el az ASUS appjából, a többit a Gépházban kell kikeresni, ami, mivel a Microsoft ennyi év után sem tud átlátható menürendszereket alkotni (az Xboxét is évente dizájnolják újra), megint csak nem egy felhasználóbarát dolog. A dizájnból hiányolom a támaszt - bár a doboz belsejében található egy állványnak használható papírelem, ez nem optimális, pláne ha hordoznánk is azt, anyagából adódóan meglehetősen sérülékeny.

Ahogy egyre több konkurens lép majd be erre a területre, úgy lesz egyre inkább kevés pusztán az, hogy nagy, AAA költségvetésű játékok egy kézben tartható hardveren élvezhetően futnak. Kell, hogy a felhasználói élmény, amennyire lehet, kifogástalan legyen, és ehhez nem elég egy Windows 11-et feldobni, szükség van egy könnyen használható UI-ra, olyan apróságokra, amiktől az átlag felhasználók a kibontás után azonnal birtokba vehetik új gépüket, nem kell minden egyes játéknál hosszasan tekergetniük a beállításokat. Bár a Windows 11 a játékokkal kapcsolatos kompatibilitási problémák nagy részét semmissé teszi, és a Bluetoothon keresztül csatlakoztatott eszközöket is hamar felismeri, mi több, használható vele az Edge böngészésre, meg gyakorlatilag minden PC-s app (emulátorokkal nem kísérletezgettünk, de biztosan működnek), ebben a formájában bénán mutat egy ilyen eszközön.

Azt a megfelelő dokk hiányában még nem volt alkalmunk kipróbálni, helyettesíthet-e egy PC-t úgy, hogy monitorra kötjük, és egeret, billentyűzetet csatlakoztathatunk hozzá. Erre egy későbbi cikkben vissza fogunk még térni.

ASUS ROG Ally (Z1 Extreme)

Ár: 307 490 Ft
Nem egy rossz gép az ASUS ROG Ally, de gyakorlott PC-seknek való, akiket egy-két fennakadás már meg sem rendít, az apró fagyásokhoz is van türelmük - ám még nekik is csak úgy, hogy tudják, az akkumulátor nem túl acélos.
  • Windows 11 Home
  • Z1 Extreme processzor
  • CPU: Zen4 architektúra, 4nm-es gyártás, 8-mag/16-szál, 24 MB cache, akár 5,10 GHz órajel
  • GPU: AMD RDNA3, 12 CU, 2,6 GHz, akár 8,6 TFLOPS
  • 16 GB LPDDR5 (6400MT/s dual channel) memória
  • 9-30W TDP
  • 512 GB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2230)
  • 7"-es, 1920x1080-as IPS érintőkijelző
  • 120 Hz-es képfrissítés
  • 7 ms-os válaszidő
  • 500 nit fényerő
  • Dolby Vision HDR támogatás
  • AMD FreeSync Premium
  • USB-C csatlakozó, microSD olvasó
  • 40 WH-s akkumulátor
  • 28.0 cm x 11.1 cm x 2.12 cm, 608g
PRO
  • gyönyörű, 1080p-s, 120 Hz-es kijelző
  • sok játék kifogástalanul fut rajta
  • a Z1 Extreme egy kellően erős alap
Kontra
  • borzalmasan gyenge akkumulátor(használat)
  • egyáltalán nem felhasználóbarát kezelhetőség
  • gyakran beakadó UI
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8342
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => ASUS ROG Ally (Z1 Extreme)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-05-15 21:39:21
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => asus rog ally,
    [gameinfo_url] => asus-rog-ally-z1-extreme
    [gameinfo_pro] => gyönyörű, 1080p-s, 120 Hz-es kijelző
sok játék kifogástalanul fut rajta
a Z1 Extreme egy kellően erős alap
    [gameinfo_kontra] => borzalmasan gyenge akkumulátor(használat)
egyáltalán nem felhasználóbarát kezelhetőség
gyakran beakadó UI
    [gameinfo_data] => Windows 11 Home
Z1 Extreme processzor
CPU: Zen4 architektúra, 4nm-es gyártás, 8-mag/16-szál, 24 MB cache, akár 5,10 GHz órajel
GPU: AMD RDNA3, 12 CU, 2,6 GHz, akár 8,6 TFLOPS
16 GB LPDDR5 (6400MT/s dual channel) memória
9-30W TDP
512 GB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2230)
7"-es, 1920x1080-as IPS érintőkijelző
120 Hz-es képfrissítés
7 ms-os válaszidő
500 nit fényerő
Dolby Vision HDR támogatás
AMD FreeSync Premium
USB-C csatlakozó, microSD olvasó
40 WH-s akkumulátor
28.0 cm x 11.1 cm x 2.12 cm, 608g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 2
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 307 490
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nem egy rossz gép az ASUS ROG Ally, de gyakorlott PC-seknek való, akiket egy-két fennakadás már meg sem rendít, az apró fagyásokhoz is van türelmük - ám még nekik is csak úgy, hogy tudják, az akkumulátor nem túl acélos.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-ally-z1-extreme-8342.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => gyönyörű, 1080p-s, 120 Hz-es kijelző
            [1] => sok játék kifogástalanul fut rajta
            [2] => a Z1 Extreme egy kellően erős alap
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => borzalmasan gyenge akkumulátor(használat)
            [1] => egyáltalán nem felhasználóbarát kezelhetőség
            [2] => gyakran beakadó UI
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    9

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    4

  • Akkumulátor:

    2

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.