Hirdetés

Grafikus tuning: így tud még többet az ASUS ROG Strix RTX 2060 Gaming OC



|

A tuningszerencse kiszámíthatatlan, de azért van néhány tanácsunk, hogy garantáltan sikerrel járj. Ha eleve túlpörgetésre tervezett videokártyát választasz, már megtetted a legfontosabb lépést.

Hirdetés

Léteznek olyan számítógépes komponensek, amelyekből egyszerűen nincs elegendően nagy, kellően gyors vagy megnyugtatóan olcsó - a felhasználók mindig egy kicsit többre, jobbra vágynak. Ilyen a merevlemez és az SSD, de említhetnénk a processzort, a memóriát, na és persze a videokártyát. Merthogy a játékok legfontosabb hardvereleme, a VGA-kártya drága mulatság, és ha már megvásárolták a felhasználók, lélegzetelállító teljesítményt várnak el minden játék közben. A topligás modellekkel ez nem is lesz probléma, de az elérhető árú példányoknak elkelhet némi segítség, hogy még véletlenül se akadozzon egyetlen játék sem hosszú éveken át.

Hirdetés

A mérnökök ajándéka

Egy új grafikus chip megszületésekor az AMD vagy az Nvidia elkészít egy referenciakártyát, amelyen meghatározzák az órajeleket, a feszültségszabályzó áramkör méretét (fázisainak számát), a hűtést és így tovább. Szerencsénkre ezt nem minden gyártó tartja be, amire jobb példa nem is kell, mint a ROG Strix az ASUS-tól. A mérnökök már a chipekből is a tuningra megjelölt példányokra csapnak le, majd ezeket a gyári beállítások szerint az ajánlottnál jelentősen magasabb órajelre állítják be. A feszültségszabályzó áramkör is jelentősen komolyabb, mint amire amúgy szükség lenne, illetve a kiegészítő tápcsatlakozóból is általában többre lesz szükség. Ez azonban nem céltalan nagyzolás, mindezt a tuning érdekében teszik.

A nagyobb teljesítmény nagyobb hőtermeléssel is jár, ami nem titok, ám erre az ilyen kártyákat - mint például jelen esetben a ROG Strix RTX 2060 Gaming OC-t is - felkészítik. A GPU-ról hőcsövekkel vezetik el az óriási radiátorhoz a hőt, sőt ez a borda a VRM-áramkört és a memóriát is hűti. Ehhez félpasszív, terheletlen állapotban leálló ventilátorok tartoznak, illetve egy fém hátlap is, hogy a melegedés ne állhasson a tuning útjába.

Vedd kezedbe az irányítást!

Hogy mennyit számít a tuning, azt az alábbi listában jól láthatod. A legtöbb kártya esetében ez véletlenszerű, egyedi eredmény, a ROG Strix RTX 2060 Gaming OC-ben azonban a GPU és a VRAM speciálisan válogatott chipek, a kártya pedig kifejezetten túlpörgetésre lett tervezve, ezáltal a tuningszerencse mondhatni garantált.

GPU-órajel (max. boost)
Referencia: 1680 (1860) MHz
ASUS ROG Strix RTX 2060 Gaming OC gyári: 1830 (2010) MHz
Manuális tuning: 1978 (2130) MHz

VRAM-órajel
Referencia: 14 000 MHz
ASUS ROG Strix RTX 2060 Gaming OC gyári: 14 000 MHz
Manuális tuning: 15 402 MHz

3D-teljesítmény*
Referencia: 100%
ASUS ROG Strix RTX 2060 Gaming OC gyári: 115%
Manuális tuning: 124%

*Unigine Heaven teszttel mérve

Már a gyári tuning is tekintélyes, 15 százalékos gyorsulást hoz a referenciakártyához képest, amikor a memóriához még nem is értek hozzá. Az Asus GPU Tweak II programjában elsőként a Power Limitet kell kitolnod maximálisra, majd következhet a GPU és a videomemória túlpörgetése. A fontos értékeket - köztük a hőmérsékletet is - valós időben láthatod a programban, miközben egy ablakban futhat egy 3D-s tesztprogram. Érdemes egy félórát szánni erre, mert a teszt közben további 9 százalékot sikerült gyorsítani az eleve tuningolt kártyán, vagyis összesen 24 százalékkal lett gyorsabb a ROG Strix RTX 2060 Gaming OC, ami nagyon jó eredménynek számít, és jótékony hatása szabad szemmel látható bármely játék közben.

Nvidia OC Scanner: tuning egy kattintásra

A Turing grafikus chipekben megjelent az automatikus tuningopció, amelynek során akcióba lép az Nvidia algoritmusa, és egy görbe alapján határozza meg az alapbeállításoknál magasabb órajeleket. A folyamat nagyjából tíz percig tart, az eredmény pedig némileg konzervatív még úgy is, ha a felső fogyasztási és hőmérséklethatárokat teljesen kitolod, illetve magasabb feszültségszinteket is engedélyezel. Mégis érdemes adni neki egy esélyt, mert egyetlen kattintással még gyorsabb lehet GeForce videokártyád.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.