Hirdetés

Átvették az uralmat az SSD-k a hagyományos merevlemezek felett



|

A memória lapkákra épülő tárolókból először szállítottak le többet, mint a lemezes társaikból.

Hirdetés

A Trendforce kutatásából kiderülő piaci adatok szerint 2020 volt igazán az SSD-k éve, a különböző csatolófelületekkel elérhető, memória lapkákra épülő tárolók keresletét jól meghúzta a koronavírus-járvány okozta digitalizációs bumm. A PC-piac növekedésével a másodpercenként akár több gigabájtnyi adatátvitelre képes meghajtók értékesítése is emelkedett, ám az átlagkapacitás tekintetében van még mit ledolgozniuk.

A 333 milliós éves adat kétségtelenül óriási, ám a tárhelyek méretét tekintve továbbra is jól megfér egymás mellett a két technológia. A HDD-k esetében a 260 millió leszállított egység továbbra is nagyon magas, ráadásul egyes gyártók épp a napokban jelentették be 18 TB-os tárolóikat, amik révén a költség/kapacitás arányra érzékeny felhasználási területeken borítékolhatóan a későbbiekben is kiemelt szerep jut.

Hirdetés

A kutatásból egyébként kiderült, hogy az átlagos SSD-kapacitás 0,67 TB, míg ez a HDD-k esetében 4 TB lett, és ez a különbség várhatóan az elkövetkezendő években is kitart az általános tárméret emelkedése mentén. Az SSD-k piacán bár évről-évre körülbelül 20%-os értékesítési növekedés tapasztalható, és a HDD-k szállítási mennyisége az előző évben 18%-kal csökkent év-év alapon, a Seagate 2018-as előrejelzése szerint az iparág 2026-ra az 50 TB-os tárkapacitást érheti el, ami több mint 12-szerese a jelenlegi átlagos értéknek.

A Samsung, a WDC és az SK Hynix együtt uralja a piac több mint felét (1 exabyte = 1 millió terabyte)

Nagy kérdőjel kerül viszont a NAND-lapkák fölé, avagy a chipgyártást övező kapacitáshiány mennyiben lassíthatja idén és jövőre a nagyobb méretű, de olcsóbb chipek gyártását. Jelenleg nem látni, miként mozdulhatna el a piac a 4 TB-os maximális méretről úgy, hogy ne egy vagyont kelljen kifizetni a kész termékért cserébe.

A feladat megoldásában a saját memória- és vezérlőgyártással is rendelkező Samsung lehet az egyik kulcsszereplő, a piackutatás szerint ugyanis ők szállították le a legtöbb meghajtót 2020 negyedik negyedévében. A dél-koreai gyártó a nagy kapacitású meghajtókkal is jól áll, a méret alapján bontott grafikonon egészen domináns a jelenlétük, a negyedéves piaci adat közel harmadát ők képviselik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.