Hirdetés

Az Ebayen árulják a GeForce RTX 2080 prototípusát, amit még GTX-nek hívtak



|

A GPU-történelem nem mindennapi darabja lehet most a tiéd.

Hirdetés

A GeForce RTX 40-es sorozat megjelenéséhez közeledve már-már ködbe vesznek azok az idők, amikor négy évvel ezelőtt még a GTX 10-es modellcsaládot váltó Nvidia-kártyák debütálását várta a világ. Némelyek viszont emlékezhetnek még, hogy a pletykák eleinte GTX 11XX sorozatszámon emlegették ezt a generációt, nem sejtvén, hogy a zöldek végül átállnak az RTX20-as megnevezésre.

A jelek szerint azonban ezt maga az Nvidia is csak az utolsó pillanatban döntötte el, az Ebayen ugyanis felbukkant néhány mérnöki prototípus videokártya, amelyek az elsőként leleplezett RTX 2080 szívét rejtik, ám GeForce GTX-felirat díszeleg rajtuk.

Hirdetés

Az eladó összesen 9 darab, korábban bányászatra használt "GTX 2080"-ast hirdetett meg, egyenként 360 dolláros, vagyis kb. 138 ezer forintos áron. Cikkünk írásakor 5 példány már el is fogyott a készletből, az egyikre pedig egy Reddit-felhasználó csapott le, aki el is dicsekedett a nem mindennapi fogással.

A redditező által megosztott információk alapján a GPU-Z szoftver simán RTX 2080-asnak ismeri fel a kártyát, ami persze nem is csoda, hiszen ugyanaz a TU104-es chip dolgozik benne, mint az RTX-feliratos végső kiadásban. Fontos különbség viszont, hogy az Nvidia itt - ki tudja, milyen okokból - letiltotta a sugárkövetést (Ray Tracing) lehetővé tevő RT-magokat. Ettől eltekintve a GTX 2080 kb. ugyanazokat a teszteredményeket hozza, mint a kereskedelmi forgalomba került megfelelője.

Egyes vélekedések szerint meglehet, hogy a gyártó eleinte egy ray tracing nélküli 2080-ast is ringbe akart küldeni, és ez lehetett a most felbukkant prototípus. Ha ugyanis visszaemlékszünk, az RTX-generáció bemutatásakor nem fogadta egyöntetű lelkesedés a technológiát, mivel az túlságosan visszahúzta a játékok teljesítményét, s cserébe nem adott elég sokat a látványhoz. Így aztán valóban elképzelhető, hogy egy bizonytalan pillanat erejéig az Nvidia is eljátszott a gondolattal, hogy alternatívát kínál a vásárlóknak.

Akármi is legyen az igazság, a semmiből felbukkant GTX 2080-as mindenképp ínyenc csemege a hardverek szerelmeseinek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.