Hirdetés

Az emberi mérnököknél is jobb chipeket tervez az Nvidia MI-je



|

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás rengeteg időt spórol az Nvidia mérnökeinek, akik például az újgenerációs videokártyákon dolgoznak.

Hirdetés

Az Nvidia már közel sem csak videokártya-gyártóként keresi a kenyerét, hanem komoly üzletágat jelent nekik a szuperszámítógépek és a mesterséges intelligencia is. A két terület viszont időközben összeért, és ahogy az Nvidia egyik vezető tudósa, Bill Dally elmondta nemrég a GTC konferencián, már a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást is bevetik új chipjeik, köztük friss videokártyáik tervezésekor is. Ezzel egyébként nemcsak rengeteg időt spórolnak a mérnökeik, hanem egyes esetekben még jobb processzorokat tervez a mesterséges intelligencia, mint emberi kollégái.

Dally négy érdekes példát hozott fel, ezek közül az első a chipjeik áramfelhasználását segít előrejelezni. Ez normál esetben három óráig tartana a mérnököknek, az MI viszont tizenöt perc előkészítést követően mindössze három perc alatt elkészít egy modellt, ami alapján az Nvidia szakemberei meg tudják találni az esetleges gyengepontokat.

Hirdetés

Emellett Dally elmondta, hogy a mesterséges intelligencia a kész terveken is előre tudja jelezni, hogy melyik komponensek lehetnek feleslegesek, vagy ronthatják a processzor hatékonyságát, illetve az egyes alkotóelemek optimális térbeli elrendezését is segíthet megtalálni.

A leghangzatosabb kijelentést talán a negyedik folyamat kapcsán említette az Nvidia vezető tudósa, ami az úgynevezett cellamigrációt érinti. Ez azt a folyamatot takarja, amikor a korábbi technológiájukat egy új gyártási technológiára szeretnék átültetni, például, ha hét helyett öt nanométeres technikával szeretnének elkészíteni egy chipet. Ez a mérnököknek rengeteg időt venne igénybe, amit sok hibakeresés is követett régebben, viszont a mesterséges intelligencia a munka jelentős részét - egész pontosan 92 százalékát - hibátlanul megoldja. Ebből 12 százalék ráadásul Dally elmondása szerint kisebb - tehát hatékonyabb - is lett, mint ha ugyanazt egy emberi mérnök tervezte volna meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.