Hirdetés

Az Intel csúcsprocesszora odaveri az AMD új üdvöskéjét, de ez egyelőre csak számháború



|

Pat Gelsinger csapata nagy számokkal próbálja lépre csalni a laikus vásárlókat, de azért még elhamarkodott lenne győztest kiáltani.

Hirdetés

Repül az idő: az Intel már a Raptor Lake család bemutatójára készül, ami azt jelenti, hogy egy éve velünk vannak a 12. generációs processzorok, amivel az Intel jóval az AMD előtt indította el az evoluciót, ami elhozta nekünk többek közt a DDR5-öt. A pirosak most a visszavágóra készülnek, de az Intel igyekszik kifogni a szelet az AM5-ös platform vitorlájából.

A Ryzen 7000 hallatán sok tech-rajongónak emelkedik meg a pulzusa, és mindenki bekészített benchmark szoftverekkel várja az 5,7 GHz-es boost órajellel érkező Ryzen 9 7950X debütálását, ami a várakozások szerint új dimenziókat nyit majd a gamingben és a kreatív munkában is. Az AMD választott bajnoka azonban vesztesként született, hiszen az Intelnél már egy olyan processzorral büszkélkednek, ami bármilyen tuning nélkül képes elérni akár a 6 GHz-et, az overclockerek pedig már 8 GHz-es rekordot is beállítottak vele.

Hirdetés

Arról persze sehol nem mondanak egy szót se, hogy pontosan melyik chip lesz erre képes, boost órajelről van-e szó (nyilván igen), milyen TDP-vel, milyen feltételek mellett lesz rá képes. Egyáltalán elérhető lesz-e ez a processzor első körben, vagy csak valamelyik speciális, KS kiadás hozza majd ezt a szintet.

A téma iránt érdeklődők most egyértelműen az AMD új platformja felé kacsintgatnak, ezt mutatja a TechPowerUp szavazása is, ahol csak a PCIe 5.0-s SSD-k izgatják fel kevésbé a fórumozókat, mint a Raptor Lake chipek.

Bár a minta nyilván nem reprezentatív, nagyon sok next-gen bejelentést várunk ősszel, így az Intelnek be kellett dobnia egy gumicsontot. Mivel sokan továbbra is szaktudás nélkül, minimális utánajárással vásárolnak hardvereket (különösen igaz ez azokra, akiknél a pénz nem számít, csak legyen benne kraft), valamekkora extra bevételt is realizálhat az Intel abból, hogy az ő dobozára van írva a nagyobb szám. De amíg nem látjuk a konkrétumokat, pusztán ezek alapján nehezünkre esik elhinni, hogy az AMD húzza majd a rövidebbet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.