Hirdetés

Az Intel nyugdíjazza Rocket Lake processzorokat



|

Már nem tart sokáig a felemásra sikeredett 11. generációs CPU-k pályafutása.

Hirdetés

Egy hónapja teszteltük az Intel legújabb, 13. generációs csúcsprocesszorát, így már csak távoli emléknek tűnik a kettővel korábbi CPU-sorozat, a Rocket Lake kódnéven is ismert 11. generáció. A 2021 márciusában bemutatott hardverek ugyan hozták az elvárt teljesítménybeli ugrást, a 14 nm-re visszaportolt csíkszélességük miatt azonban magas energiafogyasztás és hőtermelés sújtotta őket, így már a rajt idején is sejthettük, hogy nem ez lesz az Intel legsikeresebb próbálkozása.

Most pedig a kékek végleg maguk mögött is hagyják a múltat, a cég ugyanis nemrég bejelentette a 11. generáció nyugdíjazásának menetrendjét.

Hirdetés

Az Intel vonatkozó dokumentációja alapján a gyártópartnerek már csak 2023. augusztus 25-ig rendelhetnek a Rocket Lake família i5-ös, i7-es, i9-es és Xeon W jelzésű képviselőiből, a szállításokat pedig legkésőbb 2024. február 23-ig teljesíti a vállalat. A kivezetési menetrend a 11. generációval kompatibilis 400-as és 500-as lapkakészletekre is vonatkozik.

A leírásban található táblázat alapján az Intel csak a Xeon E-sorozatot nem nyugdíjazza a Raptor Lake-re épülő hardverek közül, melynek kapcsán egyelőre nem is jelentették be, hogy mikor kerül sor a kivezetésükre. Mindent összevetve valószínűleg kevesen fogják hiányolni a felemásra sikeredett 11. generációt, akit viszont nem zavar a magas fogyasztás, és a 14 nm-es gyártástechnológia miatti alacsonyabb magszám, annak most érdemes lehet figyelnie az akciókat.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.