Hirdetés

Az Intel szerint 2030-ra már 1 billió tranzisztor lesz a chipjeiken



|

Mégsem halott a Moore-törvény, a következő években komoly teljesítménybeli ugrásra számítanak a mérnökök.

Hirdetés

December elején került megrendezésre az idei IEDM (International Electron Devices Meeting), ahol természetesen az Intel is képviseltette magát. A vállalat kutatási csoportja izgalmas előrejelzéseket tett a gyártástechnológia kapcsán, szerintük ugyanis Moore törvénye továbbra is él és virul, így az évtized végére elérjük majd a 10 billiós tranzisztorszámot.

Ennek értelmében a nyomtatott áramkörökre épített tranzisztorok száma durván kétévente megduplázódik, ezzel együtt pedig a gépek sebessége, teljesítménye is hasonló ütemben nő.

Hirdetés

A jelenlegi rekordot az Mac Studióba épített M1 Ultra chip tartja 114 milliárd tranzisztorral, míg az RTX 4090 76 milliárd tranzisztorral dolgozik.

A jelenlegi megoldásokkal az Intel nem lenne képes ilyen ütemben növelni a tranzisztorszámot, ezért ők is átállnak az AMD által használt chiplet dizájnra, így több áramkörrel több építési területük lesz. Az első ilyen processzor a jövőre érkező Meteor Lake lesz, ami a gyártó új, Foveros névre keresztelt technológiájának hála az intergrált grafikus chip teljesítményét is jelentősen megdobja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.