Hirdetés

Az megvan, hogy készült 20 GB VRAM-mal szerelt RTX 3080?



|

Az Nvidia soha nem erősítette meg hivatalosan a dolgot, de a bányászokhoz valahogy mégis eljutott a kártya.

Hirdetés

Hál'isten az Ethereum bányászoknak sem lesz már szükségük több tonnányi videokártyára, hiszen a kriptovaluta a kifejezetten energiaigényes proof of workről proof of stake-re vált. Ennek hatásai már érződnek is a piacon: a boltok kínálata is megerősödött, az árak csökkentek, a használt piacot pedig ellepték a korábban bányászfarmokon pörgetett kártyák.

Az elmúlt két évben szinte lehetetlen volt videokártyához jutni. Legalábbis akkor, ha csak egy darabot akart venni az ember, és nem akarta a normál ár háromszorosát otthagyni. A bányászok azonban hajlandóak voltak nagyobb összegeket is kifizetni (hiszen visszahozta az árát a kártya mikor szárnyalt az Ethereum), és ha valaki százas, vagy akár ezres nagyságrendben vásárolna, nos, azzal a gyártók is hajlandóak engedményeket tenni.

Hirdetés

Így eshetett meg, hogy az MSI olyan kártyákat is elpasszolt a bányászoknak, amik hivatalosan nem is léteztek. Pletykáltak ugyan egy 20 GB VRAM-mal szerelt RTX 3080 érkezéséről, de az Nvidia sosem mutatta azt be. Ettől függetlenül bizonyos partnerek nem álltak meg a tervezésnél, sőt, egyenesen FHR változatokat pattintottak össze, miközben a "hétvégi bányászok" mostanában már csak a csökkentett teljesítményű LHR darabokkal találkozhattak.

Ebből a modellből valaki most legalább 100-at akar elpasszolni 400 dollár körüli áron, ami az RTX 3060 induló ára (kellett volna hogy legyen). Bár szuper akciósnak tűnik a dolog, senkinek nem tanácsoljuk, hogy ilyen kártyát vegyen: mivel hivatalosan nem létezik, nincs driveres támogatottság sem, ráadásul az RTX 3080 12GB több maggal és nagyobb memória busszal rendelkezik. A prosumereknek meg ott az RTX 3090 a maga 24GB VRAM-jával.

Az mindenesetre sokat elárul a piac működéséről és a gyártók hozzáállásáról, hogy miközben rengeteg ember PC-je porosodik félig megépítve, videokártya nélkül, és szerencsések voltunk, ha Magyarországra több mint egy tucat jutott bizonyos modellekből, addig a háttérben ment a susmus, a bányászok vígan vásárolgattak a pult alól is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.