Hirdetés

Az Nvidia elárulta, mennyi idő alatt kapkodták el az RTX 4090 induló készletét



|

A zöldek még a Steam statisztikáival is eldicsekedtek a gaming piacon elért sikereik kapcsán.

Hirdetés

Már közel három hónapja annak, hogy az Nvidia bemutatta a GeForce RTX 40-es széria első videokártyáit, azóta pedig mindkét modell, az 1599 dolláros RTX 4090 és az 1199 dolláros RTX 4080 is piacra került.

Az ár/teljesítmény arányból előre sejthető volt, hogy a drágább vas lesz a kelendőbb áru, amit nemrég egy szivárgás is megerősített, mely szerint az RTX 4090-et "gyakorlatilag azonnal" elkapkodták, míg a később megjelent RTX 4080 jelentősen lassabban rajtolt. Ezúttal maga az Nvidia engedett bepillantást a színfalak mögé, igazolva a csúcsmodellel kapcsolatos feltételezést.

Hirdetés

Colette Kress, a zöldek pénzügyi igazgatója Credit Suisse 26. technológiai konferenciájának vendége volt, ahol elmondta, hogy milyen jól fogadta a piac az Ada Lovelace-architektúra legerősebb videokártyáját:

"Az Ada-generációt elindító RTX 4090, amikor megjelent - igen, ez volt a legelső kártya és a csúcskategóriás kártya - 2 hét alatt elfogyott. Tehát nagyon örülünk, hogy valami olyasmit láttunk, ami számunkra egy bólintással ér fel [a piac részéről], hogy tudtuk, hogy a játék még mindig egy nagyon fontos szórakoztatási iparág,  függetlenül attól, hogy az év melyik időszakában és milyen helyzetben vagyunk."

- nyilatkozta Kress, aki azt is elárulta, hogy az elmúlt időszakban szándékosan szállítottak kevés kártyát, hogy "korrigálják" az eladási láncban ragadt készletet. Ennek oka a kriptovaluták összeomlása, amelynek hatására töredékére esett vissza az új GPU-k iránti kereslet, a piacot pedig elözönlötték a használt bányászhardverek. A pénzügyi igazgató előrejelzése szerint az év végéig sikerül stabilizálniuk a helyzetet, és 2023 első felében ismét ráfeküdhetnek a szállításokra.

Kress emellett arra is szakított időt, hogy eldicsekedjen az Nvidia piacvezető szerepével, amelynek illusztrálására a Steam PC-s játékáruház statisztikáit idézte: az aktuális toplista alapján a felhasználók körében messze az Nvidia kártyáit használják a legtöbben, az első 15 helyen (valójában 16)  csupa GeForce-áll, ha csak a dedikált GPU-kat nézzük.

Ezt pedig a piaci elemzők is alátámasztják, egy friss kutatás szerint ugyanis az Nvidia dominanciája a GPU-kereslet bezuhanásával sem rendült meg, így a zöldek továbbra is a teljes torta 88%-át birtokolják, míg a maradékon az AMD és az Intel osztozik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.