Hirdetés

Az Nvidia leállíthatta az egyik nemrég bemutatott videokártyája gyártását



|

A megváltozott piaci körülmények és a közelgő generációváltás okozhatta a prémium modell végét.

Hirdetés

A kriptopiac összeomlása megtette a várt jótékony hatását, s az utóbbi hónapok során szépen elindította lefelé a videokártyák árát, ahogy a bányászok részéről csökkent a kereslet, és piacra dobták a saját, használt vasaikat is.

Az ajánlott fogyasztói áraktól persze még mindig messze vagyunk, a magas áfával és gyengélkedő forinttal sújtott magyar árcédulákat pedig jobb nem is említeni, de a szerencsésebb országokban már egyértelmű a jelenség hatása. Az árak mérséklődésével pedig az Nvidia is lépéskényszerbe került, és beszüntette az egyik csúcskártyája gyártását.

Hirdetés

Legalábbis ezt állítja a Zed Wang nevű szivárogtató, aki szerint a zöldek nem engednek le több 12 GB-os GeForce RTX 3080-ast a futószalagról. A 3080-as modellcsalád középső tagját ugyan csak januárban jelentették be, de Wang szerint az Nvidia máris kénytelen kivenni a kínálatból, mivel a tavaly piacra dobott, de erősebb 3080 Ti olcsóbbá válásával nem éri meg a repertoárban tartani.

Más elemzések szerint a céget az is motiválja, hogy néhány hónapon belül bemutatkozik az RTX 40-es széria, addig pedig szeretnének megszabadulni a 10 GB-os RTX 3080 eladatlan készleteiről. A 2020 őszén debütált alapmodell volt az RTX 30-as família első képviselője, az eltérő GPU-ja miatt viszont nemcsak a memória mennyiségében, de a magok számában és a sávszélességben is elmarad a Ti-tól és a 12 GB-os variánstól. Vásárlói szemmel tehát üdvözlendőbb lett volna, ha az Nvidia ezt kukázza, és hagyja, hogy a frissített modell átvegye a helyét a táplálékláncban.

Persze ezúttal is kötelező megjegyeznünk, hogy csak pletykákról van szó, magyarán nem szabad biztosra venni, hogy valóban nem készül több a 12 GB-os RTX 3080-ból, amíg ezt az értesülést a gyártó meg nem erősíti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.