Hirdetés

Az Nvidia RTX 3090 a Samsung 8nm-es technológiájára épülhet



|

Kifejezetten érdekes ez a pletyka, hiszen eddig arról lehetett tudni, hogy a TSMC 7nm-es eljárása lesz az Ampere grafikus vezérlők alapja.

Hirdetés

Előre szólunk, az alábbi fejtegetés mindenféle visszaigazolás nélküli pletykákon alapul, azonban a kopite7kimi néven tweetelő szivárogtató állítólag az Nvidia viselt dolgaival kapcsolatban nagyon megbízhatónak számít, ezért teljesen légből kapottnak sem kell tartani ezt az információt.

Hirdetés

Mivel az Ampere kódnéven fejlesztett új generációs RTX grafikus vezérlők bemutatására még mindig várni kell, továbbra is csak szivárgásokra és híresztelésekre vagyunk kárhoztatva. És ugyan eddig azt már egész biztosra vehettük a sokfelől érkező hírek miatt, hogy a TSMC 7 nanométeres gyártástechnológiával készült chipjeire épül az RTX 30XX széria, egy friss hírforrás szerint az RTX 3090, RTX 3080 és RTX 3070 esetében mégis a Samsung 8 nanométeres technológiája lesz a befutó.

Állítólag a váltás mögött az áll, hogy ugyan a TSMC-féle megoldás energiahatékonyság szempontjából jobb, de a Samsungé valamivel olcsóbb, és nagyobb a gyártási kapacitásuk is. A TSMC energiáját ráadásul most eléggé leköti az AMD CPU-k és GPU-k chipjeinek gyártása, ezért kellett az Nvidia stratégáinak új utakat keresniük.

Ezzel együtt is nagyjából 10 százalékos energiahatékonyság-növekedés várható az eddigi 10nm technológiához képest, de ez megmagyarázhatja az eddig kiszivárgott RTX 3090 benchmarkok magas TGP értékét is.

Korábban állítólag szó volt arról is, hogy a komolyabb RTX 30XX kártyákhoz a TSMC-t, az olcsóbbakhoz pedig a Samsungot választja az Nvidia, de a szivárogtató szerint eldöntött tény, hogy most már teljesen a dél-koreai gyártó lett a beszállító, és legfeljebb csak később bejelentett Ampere GPU-kban lehet újra TSMC alapokkal találkozni.

Jó kérdés persze, mikor született ez a döntés, hiszen ha ősszel már boltokba kerülnek az új grafikus vezérlők, ahhoz ugyebár a folyamatnak már rég el kellett volna indulnia, hogy a hardvergyártók is idejében megkapjanak mindent saját eszközeik elkészítéséhez. Tudja a fene, mindenesetre azért a lényeg továbbra is az, vajon milyen teljesítménynövekedésre lesz képes az új generáció és ezért mennyit kell majd fizetni - végső soron úgyis ez dönti majd el, milyen sikere lesz a legújabb generációnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.