Hirdetés

Az orosz-ukrán konfliktus tovább ronthat a chiphiányon is



|

Ukrajna neonnal, Oroszország palládiummal járul hozzá a félvezetők gyártásához, de a jelenlegi helyzetben valószínűleg egyikük sem tudja megfelelően ellátni partnereit.

Hirdetés

Február 24-én, hajnalban megkezdődött Ukrajna inváziója, az orosz erők a nap folyamán eljutottak Kijevig, valamint elfoglalták a csernobili atomerőművet is. Sok dolog miatt lehet most aggódni, és ezek közül talán az egyik legkevésbé fontos a chiphiány erősödése.

Ugyanakkor a Reuters arról írt, hogy mivel Ukrajna a lézerekben használt neongáz egyik legnagyobb termelője (az Egyesült Államok innen szerzi be készleteinek több mint 90 százalékát), Oroszország pedig a félvezetőkben alkalmazott palládium 35%-át biztosítja, súlyosbodhat az egyébként sem elhanyagolható mértékű probléma.

Hirdetés

Az Intel által használt neon a JPMorgan szerint 50%-ban ugyancsak Kelet-Európából származik. A gépeket szolgáltató ASML elmondása alapján a félvezetőket gyártó cégek a szükséges gázok kevesebb mint 20%-át kapják a konfliktus által érintett térségekből, így a JPMorgan úgy véli, Kína, az Egyesült Államok és Kanada segíthet a hiány pótlásában.

Amikor a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása zajlott, a neon ára emelkedett valamennyit, de nem annyit, hogy ez jelentős fennakadásokat okozzon. Meglátjuk, most milyen hatása lesz a kialakult helyzetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.