Hirdetés

Az őrület folytatódik: alaplapi BIOS-on is elfut már a klasszikus Doom



|

Habár van egy pici csavar a sztoriban, mivel nem egy gyári BIOS-ról van szó.

Hirdetés

Az évek során annyi mindenen elindult már az eredeti, 1993-as Doom, hogy nem is könnyű eldönteni, melyik volt az eddigi legőrültebb "platform", amire átrakták az id Software klasszikus FPS-ét. Találkozhattunk a játékkal már a Twitteren, kenyérpirítón, de volt olyan, aki egy rakás krumplit is segítségül hívott a futtatáshoz. Egy közelmúltbeli eset rávilágított, hogy bőven lehet még hova fokozni a dolgot. Most már arra is van lehetőség, hogy egy szimpla alaplapi firmware-en lövöldözzünk a démonokra.

Hirdetés

A coreboot nem egy hagyományos BIOS, hanem egy nyílt forráskódú, payloadoknak nevezett szoftverekkel operáló alternatíva, aminek az a célja, hogy nyitottabb és gyorsabb legyen, mint a gyártók által használt rendszerek. A coreboot 4.17-es verziójához pedig elérhető egy nagyon érdekes payload, ami tulajdonképpen Doom-gépet csinál a PC-nkből.

A coreDOOM-ot használva ugyanis a rendszer közvetlenül az 1993-as Doomba lép be bootolás után, és a gép elvileg csak ezt az egyetlen játékot képes futtatni így. Persze az élmény közel sem ideális, hiszen nincs mentési lehetőség, és a cucc nem támogatja a hangokat. Ennek ellenére ez így is elég menő dolog, hiszen mégiscsak közvetlenül egy alaplapi BIOS-ból fut a játék, ami kis méretének hála elfér a ROM-on.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.