Hirdetés

Az RX6800M nevet kaphatja a legerősebb AMD Radeon mobil GPU



|

A lapka teljesítménye viszont nem az a szint lesz, mint amit az asztali PC-kbe szánt variánsnál tapasztalhatunk.

Hirdetés

A legutóbbi AMD Adrenalin meghajtóprogram megjelenését követően a programkódban turkálók ezúttal a gyártó hamarosan bejelentésre kerülő mobil grafikus vezérlőjével kapcsolatban találtak nyomokat. Egyelőre tehát semmi sincs hivatalos megerősítve, mindössze csak a driverben tárolt eszközazonosítók alapján következtethető ki, hogy a Radeon RX 6800M lesz az első a sorban.

Az elnevezés természetesen még változhat, de egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az AMD egy picit másképp használja a nevezéktant a notebookokba szánt fejlesztéseknél. Volt már erre példa a múltban, és alapvetően nem okozott különösebb zavart az egymás mellett futó asztali és laptopos GPU-k összehasonlításában, de érdemes felkészülni arra, hogy az RX 6800M-től még véletlenül sem szabad elvárni a dedikált videokártyaként létező RX 6800 3D-s teljesítményét.

Hirdetés

A hordozható gépekbe a roppant szigorú fogyasztási és hőtermelési korlátok miatt jelenleg esély sincs arra, hogy az RDNA2 közel maximumát nyújtó Navi 21 GPU kerüljön be, nála sokkal megfelelőbb választást jelent a Navi 22, ami a nemrég bemutatott RX 6700 XT alapja. Ismerve a dedikált videokártya erejét, sokan kiegyeznének egy hasonló teljesítményű lapkával a gamernotebookokban is, és a pletykák alapján erre minden esély megvan.

Bal oldalon a Navi 21, jobb oldalon a Navi 22; utóbbi megjelenése várható a gamer notebookokban.

Az RX 6800M a Navi 22 lapka 2560 stream processzort és 40 ray-tracing egységet tartalmazó változatát kapná, engedélyezve lenne benne a 96 MB-nyi Infinity Cache és a 192 bites memóriabuszra lenne építhető a videomemória. Utóbbi kapcsán nagyon érdekes döntés előtt állhat az AMD, az alapkiépítéshez köthető 12 GB-nyi méretet ugyanis akár duplázhatja is bizonyos partnergyártók segítségével. A 24 GB-nyi VRAM pedig igen erős marketingüzenet lenne a GeForce RTX 3080 mobil verziójának 16 GB-jával szemben.

Hamarosan közelebb kerülhetünk a hivatalos adatokhoz, addig pedig marad a várakozás és a remény, hogy a 6000-es Radeon széria jóval érdekesebb lesz a notebookgyártók számára, és a játékosok több lehetőség közül is választhatnak majd. Sajnos ez a Radeon RX 5000M-ről nem volt elmondható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.