Hirdetés

Azonnal elszállt a GeForce RTX 3060 hazai árazása



|

Ahogy azt sejtettük, nem csak a minimális készlet, hanem a teljesen irreális árazás is gátolni fogja az új RTX 3060 videokártya elterjedését.

Hirdetés

Az Nvidia tartotta magát az eredeti ütemtervéhez, és február 25-én elindította világhódító útjára a felső-középkategóriás RTX 3060 grafikus kártyát. A piaci starttal egy időben számos teszt is publikálásra került, amikből tisztán látszik, hogy a hardver teljesítményét sikerült oda pozícionálni, ahová eredetileg szánták; az RTX 2070 szintjére.

A korábban bejelentett, a kriptobányászat célú felhasználást korlátozó lépésről is megbizonyosodtak páran, ám mára kiderült, hogy bár a Phoenix Miner programot megfelelően érzékeli a meghajtóprogram, más kriptovaluták esetében továbbra is kellemes a kártya bányász teljesítménye.

Az új RTX 30-as típus tehát kilépett a színpadra, és elérhetővé vált, ám ahogy azt sejteni lehetett, nem lesz egyszerű a beszerzése. Bár az viszonylag ritka, hogy egy videokártya globális startjával egyidőben a magyarországi elérhetőség is garantált, jelen esetben két típusnak sikerült eljutnia egyes, népszerű webshopok virtuális polcaira. Az öröm azonban nem tart sokáig, ha meglátjuk a termék árazását.

Hirdetés

Az ASUS gyárilag tuningolt ROG Strix kiadása minden bizonnyal kiváló példány lett, ám a gyártó által ajánlott bruttó végfelhasználói ár 236 900 Ft-ra lett belőve. Ha ezt visszavezetjük az USD-alapú globális ajánlott árra, akkor a 329 USD-s szint helyett inkább 430-450 USD-ről beszélhetünk, ami várhatóan a többi, egyedi hűtésű és gyárilag túlhajtott példányra is igaz lesz. Ezzel talán még nem lenne probléma, az igazi gond az alábbi képen látszik:

Itt valami nagyon nem stimmel...

Vélhetően az 1-5 darabos készlet miatt az ASUS példányának piaci ára brutálisan kilőtt, a gyártó magyar képviselete által megadott összeg több mint kétszeresét látva sokan csak szájtátva ülnek. Még húsbavágóbb az árcédula, ha összevetjük a körülbelül 15-25%-kal erősebb GeForce RTX 3060Ti árával; minimális a különbség.

És akkor még azzal nem is számoltunk, mi mindent lehetne vásárolni ekkora összegből. A kicsivel több, mint félmilliós keretbe belefér egy RTX 2060-nal szerelt ASUS ROG Strix G15 gaming notebook, vagy a két next-gen konzol pár játékkal és egy Nintendo Switch-csel.

Ami viszont az igazi kegyelemdöfés, hogy van olyan bolt, ahol 10 magos Intel processzorra épülő és GeForce RTX 3060-nal (!!!) szerelt kész gamer PC-t is vásárolhatunk 600 000 Ft alatt.

Az Nvidia a következő mondatot hangsúlyozta a kriptobányászat miatt kiadott HX CMP kártyák bemutatása során: "GeForce is made for Gaming." Nos, ezt továbbra is elhisszük, de folyamatosan jelez a bullshit-detektorunk, és az sosem jelent jót. Lássuk, mit mutat az AMD pár nap múlva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.