Hirdetés

Befutottak az első képek az Intel csúcskategóriás videokártyájáról



|

Folyamatosan érkeznek az adatok a processzorgyártó legerősebb grafikus vezérlőjéről, ami erejét tekintve az RTX 3080 és RX 6800 XT-vel lehet egy szinten.

Hirdetés

Február végén érkezett az első olyan pletyka, ami konkrét adatokkal szolgált az Intel új dedikált videokártyacsaládjáról. Az Xe-HPG architektúrára épülő DG2-es gyorsítókkal a teljes piacot lefedő portfóliót tervez a vállalat, a csúcsmodell ráadásul könnyen versenyre kellhet az Nvidia és AMD hasonló szintű megoldásaival.

Legalábbis a legújabb szivárgás ezt erősíti meg, de ami még fontosabb, hogy egy korai mérnöki példányt sikerült lencsevégre kapni. Nagy csodára persze nem érdemes számítani a kártya kinézetét tekintve, de azért így is jól látszik, hogy a csúcsmodell a kategóriához illő fizikai paraméterekkel rendelkezik.

Hirdetés

A Moore's Law is Dead YouTube-csatorna (kiváló a név!) videójában szereplő képek természetesen nem összevethetők egy hivatalos sajtófotócsomag elemeivel, ugyanakkor az adott tesztpéldány kétventilátoros hűtése és 8+6 tűs PCIe-tápcsatlakozása megerősíti, hogy mely kategóriába is érkezik a DG2 legerősebb kiadása.

A forrás szerint 512 végrehajtóegységbe (EU) rendezett 4096 stream processzorhoz 256 bites memóriabuszon keresztül csatlakozhat 8 vagy 16 GB GDDR6 típusú memória, a központi lapka órajele pedig a 2,2 GHz-es értéket érheti el a végleges specifikációban.

Kis érdekesség, hogy korábban az Intel 225-250 W-os tipikus fogyasztási szintre lőtte volna be a kártyát, ám ez később 275 W-ra változott. Vélhetően ezzel a TDP-kerettel sikerült optimálisra belőni a GPU fogyasztási és teljesítménybeli egyensúlyát, amihez a forrás szerint a TSMC 6 nm-es gyártástechnológiája nyújtja a megfelelő alapot. Elképzelhető azonban, hogy a versenytársakhoz hasonlóan várható egy emelt órajelű variáns is, ami magasabb "boost" frekvenciákat érhet el a növelt TDP-limitnek köszönhetően.

Hagyományos, kétventilátoros hőcsöves hűtés alatt az Intel új GPU-ja. Még több kép a videóban!

Óriási a kérdőjel lebeg azonban a szoftveres támogatás (driverek, képminőséget javító eljárások stb.) felett. Az nem kérdés, hogy az Intel is dolgozik egy, az Nvidia DLSS-technológiájához hasonló AI-alapú eljáráson (XeSS), illetve egyéb szoftveres megoldások is várhatók a fejlesztőcsapattól. Minden bizonnyal a professzionális tartalomgyártókra ezúttal is nagy fókuszt helyeznek a meghajtóprogramok készítői, ám régóta tudjuk, hogy az új funkciók és a sebesség mellett a driverek stabilitása kiemelt fontosságú. Erről pedig leghamarabb az első hivatalos teszteknél olvashatunk, ami viszont nem mostanában lesz.

Hiába van képünk a tesztkártyáról áprilisban, a piaci starttal az év utolsó negyedévében számol az Intel. Emiatt pedig egyelőre korai az árazásról beszélni, csupán az alapján számolgathatunk, hogy a GeForce RTX 3080 és a Radeon RX 6800 XT a két kitűzött ellenfél.

Hogy ezek a kártyák mennyibe fognak kerülni a karácsonyi szezonban? Nos, erre szerintünk senki nem tudja a választ jelenleg.

Így várjuk tehát az Intel Xe-HPG DG2 videokártyát, ár és teszteredmények nélkül, de óriási reményekkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.