Hirdetés

Behúzták a féket a bányászok, csökkenőben a videokártyák ára



|

A kriptopiac gyengélkedése már a játékosoknak szánt GPU-k árában is megmutatkozik.

Hirdetés

Az elmúlt években már zsigeri szinten ivódott a vásárlókba, hogy a chiphiány, a kriptobányászok részéről tapasztalható hatalmas kereslet és az árfelhajtó nyerészkedők miatt lehetetlen emberi áron videokártyához jutni. A gyártókat és a kereskedőket kivéve ugyan senkinek sem tetszik a helyzet, de teljesen megszoktuk, hogy  egy alap GPU is 200 ezer forint felett kezdődik.

A kriptovaluták árfolyamának év eleji összeomlásával viszont felcsillant a remény, hogy a bányászok kevesebb kártyát harácsolnak össze, ami mérséklődő árakhoz vezethet. A friss adatok most azt látszanak alátámasztani, hogy helyes volt ez a sejtés.

Hirdetés

A német ár-összehasonlító weboldal, a Geizhals számait elnézve legalábbis ez a helyzet. A legbeszédesebb a Sapphire tavaly ősszel (nem mellesleg teljes titokban) piacra dobott bányászkártyája, a Sapphire GPRO X080 10GB GDDR6  grafikonja: ezen azt láthatjuk, hogy az egy hónapja még 1200 euró felett járó ár egészen 764 euróig esett, és napok óta ott is tanyázik.

A zuhanó trend kétségtelenül gyönyörű látvány, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a GPRO X080 hivatalos listaára 750 euró lenne, azaz nem extra olcsó lett, hanem egyszerűen csak most érte el azt az összeget, amit normál helyzetben kellene fizetni érte. Jó hír viszont, hogy azt árcsökkenés nem csak a kifejezetten kriptobányászatra szánt, másra nem használható hardvereknél jelentkezett.

Az alábbi galériában néhány népszerű GPU adatlapját válogattuk össze, s jól látható, hogy habár egynémely most ismét drágulóra váltott, az utóbbi egy hónap mindegyiknél jelentős áresést hozott. A hivatalos árazástól persze még így is messze járnak, de az elmúlt hetek bizakodásra adhatnak okot.

A kriptoárfolyam azonban szeszélyes jószág: semmi sem garantálja, hogy pár hónap múlva azt Ethereum, a Bitcoin és a többiek nem fognak jóval többet érni, mint most, hiszen elég, ha Elon Musk tweetel egyet, hogy napok óta ETH-ért veszi a párizsis zsömléjét, a kártyák árai pedig ismét elindulhatnak felfelé.

A helyzet tartós megoldását ezért a gyártóktól érdemes várni, akik a kapcitásuk bővítésével hozhatják egyensúlyba a kínálatot a kereslettel. Ennek kapcsán viszont jó hír, hogy az Nvidia és az AMD szerint már az idei év második felére elindulhat a konszolidáció, míg a piacra frissen belépő Intel GPU-k millióit ígéri a vásárlóknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.