Hirdetés

Bemutatkozott az RTX 4090 és az RTX 4080, szédületes teljesítményt ígérnek az Nvidia új videokártyái



|

Megmutatta az Nvidia, hogy milyen kártyákért fogunk harcolni a következő években.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy a GTC 2022 egyik legjobban várt eseménye az Nvidia bemutatója volt, amivel kapcsolatban már hetek óta tudni véltük, hogy a zöldek végre leleplezik az RTX 40-es család első modelljeit, amikről szinte már minden kiszivárgott korábban. Az elmúlt hetekben is érkeztek már szinte megcáfolhatatlan információk, mégis másképp hat, mikor maga az Nvidia erősíti meg az őrületes teljesítménynövekedést.

Az Ada Lovelace termékcsalád jelenlegi legerősebb modellje az RTX 4090, amit az Nvidia egy 1600 dolláros (kb. 640 ezer forint) árcédulával látott el, ami teljesen elvetemült, a teljesítmény mégis valamelyest legitimálja. A csúcsmodell hivatalosan is három foglalatnyi helyet foglal majd, a PCB-n pedig 16,384 CUDA-mag kapott helyet, a magórajel pedig 2,52 GHz.

Hirdetés

Meglepetés, hogy az új csúcsmodell nem fogyaszt több áramot, mint a 3090, tehát a 4090 is megoldja a dolgait 450W-ból. Egyedül a memória mérete nem változott, ez továbbra is 24 GB GDDR6X. Némi csalódottságra adhat okot, hogy végül a Samsung szuper megoldása nem jutott szerephez. Az Nvidia RTX 4090 elvileg október 12-től lesz kapható, de nyilván mind tudjuk, idén aligha lehet majd hozzájutni.

A valamelyest gyengébb modell, az RTX 4080 két kivitelben érkezik; lesz egy 16 és egy 12 GB-os modell is. Itt az olcsóbbik 900 dollárba (kb. 360 ezer forint), míg a drágábbik 1199 dollárba (kb. 480 ezer forint) kerül. A 16 GB-os modell 9,728 CUDA-magot számlál és 2,51 GHz-es órajellel rendelkezik, miközben ugyan úgy 320W-os TDP-vel rendelkezik, mint a 3080. Jó hír, hogy az olcsóbb, 12 GB-os modell TDP-jét egészen 285 W-ra sikerült levinni. Mindkét kártya novemberben követi majd a boltok polcaira az RTX 4090-et.

Az árakkal kapcsolatban annyit még mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy az Nvidia által feltüntetett összegek az Egyesült Államokra vonatkoznak, és adó nélkül értendők. Azaz nálunk a gyenge forint és a 27 százalékos áfa miatt ennél jóval magasabb lesz a végösszeg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.