Hirdetés

Bemutatkoztak az AMD Ryzen 7000-es processzorai



|

A Computex 2022 során leleplezte az AMD az új alaplapot igénylő AMD Ryzen 7000-es CPU-kat.

Hirdetés

Néhány évig még bizonyára a Ryzen 5000-es processzorok is bírni fogják, de az AMD már a jövőre készül. A Computex 2022 során a cég leleplezte vadonatúj CPU-családját, azonban a Ryzen 7000-ekre váltás egy kicsit nagyobb befektetést igényel majd.

Az 5nm-es gyártástechnológiával készült chipekhez az AM5 platformra van szükség, így az AM4-es alaplapokat muszáj lesz leváltani. Cserébe legalább jár a DDR5 és a PCIe 5.0 támogatás, valamint az, hogy a Ryzen 7000-eseket 5 GHz fölé boostolhatjuk, és még az AM4-es hűtőket is megtarthatjuk.

Hirdetés

A Zen 4-től a Zen 3-hoz képest 15%-kal jobb egyszálas teljesítményre számíthatunk, egyben a fogyasztás is nőhet. A Ryzen 7000 fedele alatt két 5nm-es Zen 4 CPU modul (akár 16 mag) dolgozik, illetve egy 6nm-es I/O Die, integrált AMD RDNA 2 grafikus vezérlővel. Egyébként minden Ryzen 7000-esben lesz integrált GPU, de játékhoz azért a dedikált kártya fog kelleni. 1 MB L2 cache jár CPU-magonként, ami duplája annak, amit a Zen 3 kínált; az L3-ról még semmit nem tudni.

Árakat még nem tudunk, de az új B650 alaplapok szólnak majd az átlag játékosoknak, az X670-ek azoknak, akik szeretnek játszani az órajelekkel, az X670 Extreme-ek pedig az igazán hardcore géptuningolóknak. A PCIe Gen 5 támogatás csak az utóbbi esetében adott, az X670-nél opcionális, a B650-nél pedig PCIe Gen 4-re számíthatunk. Akár 14 USB portot is kaphatunk, melyek némelyike 20 Gbps-es sebességet támogat, és akár 4 megjelenítő-csatlakozó is kerülhet az alaplapokra, de a gyártók (pl. az ASRock, az ASUS, a Biostar, a Gigabyte, az MSI) döntik el, mennyi és milyen legyen.

A Ryzen 7000-es processzorok ősszel érkeznek a boltokba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.