Hirdetés

Brutálisan megugrott a leszállított videokártyák száma



|

Sajnos az átlagos eladási ár is az eget súrolta a tavalyi évben.

Hirdetés

Aki az utóbbi években figyelemmel kísérte az Nvidia és az AMD negyedéves pénzügyi beszámolóit, az eddig is tisztában lehetett vele, hogy milyen szépen hoz a piaci szereplők konyhájára a GPU-k iránti elképesztő kereslet.

A Jon Peddie Research (JPR) elemzőcég nemrég publikált felmérése a videokártyák szegmensére koncentrálva tárja fel, hogy miként alakultak a szállítások a tavalyi évben, a számok tükrében pedig egyáltalán nem csoda, hogy hiány van az új hardverekből.

Hirdetés

A legbeszédesebb adat, hogy az Nvidia és az AMD AIB partnerei több mint 50 millió videokártyát szállítottak le 2021-ben, ami 29,5%-os növekedés a megelőző évben eladott mennyiséghez képest. A tanulmányból nem derül ki, hogy mennyi végezte bányászoknál, de sejthető, hogy nem kevés. A videokártyák piaca ezzel mindenesetre 51,8 milliárd dolláros bevételt hozott össze.

Meglepőnek ugyan nem mondhatnánk, de vásárlói szemmel mégis elkeserítő, hogy a dedikált grafikus hardverek átlagos eladási ára meghaladta az 1000 dollárt, ami kiválóan szemlélteti az utóbbi évek extrém drágulását.

Ami az AMD és az Nvidia teljesítményét illeti, a piacot továbbra is a zöldek erőforrásai dominálják, 77,2%-os részesedéssel. A tavalyi utolsó negyedévben viszont jóval dinamikusabban alakult a pirosak növekedése. Az AMD AIB partnerei ebben az időszakban 12,4%-kal növelték az eladásaikat a megelőző negyedévhez, 35,7%-kal pedig az előző év azonos időszakához képest. Az Nvidiának ugyanezen szempontok alapján csak 0,5%-os és 27,7%-os növekedést sikerült felmutatnia.

A JPR jelentése a piac friss belépőjét, az Intelt is megemlíti. A kékek az idén dobják piacra az Arc videokártyáikat, az elemzőcég szerint viszont nem kizárt, hogy késve érkeznek, mivel a piac most a csúcson van, később pedig hamar zsúfolttá válhat, ha visszaesik a COVID és a kriptobányászat által hajtott kereslet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.