Hirdetés

Corsair K70 RGB Pro teszt - tud még fejlődni egy gamer billentyűzet?



|

A Corsair új jövevényében több meglepetést is találtunk.

Hirdetés

Az egyik legnépszerűbb és egyben legsikeresebb billentyűzet-sorozata a Corsairnek a K70-es, amelynél úgy érezte a gyártó, hogy 2022-t érdemes egy friss modellel nyitni. Ez lett tesztünk alanya, a K70 RGB Pro, aminél a névadás nem kimondottan jó, ugyanis a kozmetikai ráncfelvarrás mellett néhány egyéb változás is történt - na persze azért forradalmat ne várjon senki.

Már a K70 RGB Pro dobozán is kiemelt helyet kapott az új klaviatúra legfontosabbnak vélt extrája, mégpedig az új vezérlőchip. Ez a Corsair Axon chipje, ami már több Corsair termékben is megtalálható és egyértelműen felsőpolcos tulajdonságokkal rendelkezik.

Elég gyors vagy?

A döntő fontosságú funkció természetesen a sebesség, ami esetünkben 8000 Hz-es hyper-pollingot, vagyis másodpercenkénti 8000 lekérdezést jelent. Ez ugyebár a késleltetést hivatott drasztikusan csökkenteni. Hasonlóval már Corsair egérnél is találkoztunk, de akkor is megállapítottuk, hogy ennek áldásos hatását csakis akkor fogod megtapasztalni, ha extrém hardcore gamer vagy. És akkor is nagyon oda kell rá figyelned.

Külsőre egy minőségi, de - a középső világító Corsair logót leszámítva - mindenféle egyedi látványelemtől mentes billentyűzetről beszélhetünk, ami teljesen szögletes. A felső rész szálcsiszolt alumínium borítású és az alsó, megerősített műanyagházzal együtt rendkívül masszív - még teljesen ránehézkedve sem hajlik meg egy milliméterre sem a billentyűzet közepe.

Hirdetés

Felül extra kapcsolók várnak, mint a gyors profilváltás, a világítási effekt kapcsolója, a gamer módba váltás (ez a lakat), valamint jobb oldalon teljes multimédia-vezérlés egy nagyon hasznos hangerőszabályzó hengerrel megfejelve. Ez a hangerőszabályzó digitális, vagyis a Windows fő hangerejét állíthatod be vele.

A gombsapkák PBT double-shot típusúak, vagyis két rétegből állították össze és így a betűk soha nem fognak lekopni, kifényesedni. Felületük minimálisan érdes, kellemes, normál méretű és átlagosan hajlított.

Néhány gyártó legalább a WASD gombokra ad cseregombokat, amivel feldobhatod billentyűzeted kinézetét, de ilyet itt nem kapsz, ha szeretnél, külön kell megvásárolnod.

Kapsz viszont egy puha tapintású csuklótámaszt, ami mágnesesen passzol a K70 RGB Próhoz és egészen kényelmes gépelést tesz lehetővé. A dőlésszöget is tudod változtatni, méghozzá kétféle méretben az ötletes, kihajtható lábakkal.

A mechanikus kapcsolók sebességével és minőségével garantáltan nem lesz gondod. A Corsair nem szakadt el a jól bevált Cherry MX kapcsolóktól, itt a Red változattal találkozhatsz, ami lineáris, gyors és átlagosan zajos - kissé kopog, de azért a szomszédot nem veri fel álmából.

Ha megtetszik a K70 RGB Pro, más kapcsolóval is beszerezheted, legyen az a géppuskahangú Blue (személyes kedvencem), vagy éppen a csendes SILENT Red.

Tényleg vérprofi gamer vagy? Akkor ezt figyeld!

Természetesen gombonkénti RGB-világításra is képes a K70 új modellje, sőt, a kiegészítő vezérlőgombok színeit is beállíthatod, de oldalsó látványvilágítás nincsen. Az Axon chipen felül újdonság még a Type-C kábellel a géphez kapcsolódó klaviatúránál a Tournament üzemmód, amit egy speciális, kissé rejtett gombbal tudsz aktiválni. Ez a Type-C port mellett található süllyesztve és átkapcsolásakor pirosra vált a háttérvilágítás. Tournament üzemmódban a K70 RGB Pro

megfelel minden versenykiírásnak,

ami egy profi e-sportoló számára kritikusan fontos, emellett pedig a makrókat is letiltja. Amúgy Tournament vagy normál mód, az obligát NKRO mellett a teljes anti-ghosting is minden esetben biztosított, sőt, a billentyűzet akár 50 profilt is képes tárolni.

iCUE - eggyel jobb

A Corsair K70 RGB Próhoz természetesen az iCUE legújabb szoftverére is szükséged lesz. Ez nagyon látványos, még mindig kissé túl nagy ablakméretű, enyhén túlbonyolított szoftver, ám rengeteg hasznos funkciót tartalmaz billentyűzetedhez. A firmware-frissítés mellett a teljes világítást is beállíthatod, ami akár 20-rétegben változó látványos effekt-orgia is lehet. Az aprólékos profilkezelés mellett a játék-mód beállításait is megadhatod és makrót is rögzíthetsz. Ez utóbbit amúgy valós időben a billentyűzeten található gyorsgombbal is megteheted.

A K70 RGB Pro beállításánál tudod a 8000 Hz-es polling rate-et is aktiválni, amelynél érkezik a felirat, hogy ez a rendszered terhelésében is meg fog látszani. Ez abszolút így is van, de remélhetőleg aki ilyen billentyűzetet választ, annak nem fog fájni az a pár százalékos extra CPU-terhelés. Az mondjuk kicsit furcsa, hogy magában az iCUE szoftver 450-500 MB memóriát lefoglal, ami egy kicsit sok.

Verdikt

Külsejében nem hoz meghökkentő, forradalmi újdonságot a K70 RGB Pro, de egyértelmű, hogy készítői pontosan tudják, milyen is egy jól összerakott, minőségi klaviatúra. A masszív ház, a minőségi gombok és a Cherry MX kapcsolók mellett az extra vezérlőgombok is hasznosak a mindennapos használat során, legyen szó akár játékról, akár munkáról.

Ugyanakkor erre a régebbi modellek is képesek voltak, így pedig marad újdonságnak az Axon chip és a Tournament mód. Előbbi az általánoshoz képest 8x gyorsabb, ami nagyon jól hangzik, de nagyobb CPU-terheléssel is jár és csak nagyon kevés hardcore gamer fogja igazán hasznát venni - mi bármilyen pörgős FPS-játékkal is próbálkoztunk, nem tudtuk kihasználni ezt az extrém polling rate-et. A Tournament mód szintén nem az átlagos gamernek szól, viszont a kiváló világítási rendszer, valamint az akár 50 profil és valós idejű makrórögzítés bárki számára hasznosak lehetnek - akárcsak a dedikált multimédia-vezérlők, amelynél az egyértelmű kedvencünk az alumínium hangerőszabályzó henger.

A billentyűzet prémium besorolását maximálisan alátámasztja ára is, ami 190 Euró, vagyis 70 ezer forint. Ez rengeteg pénz, vagyis csak akkor éri meg a K70 RGB Prót választani, ha úgy tervezed, ki is használod a masszív gamer billentyűzet speciális, hardcore gamereknek szánt extráit (8000 Hz, 50 profil, 20-rétegű világítás, csuklótámasz, Tournament mód stb.).

Corsair K70 RGB Pro

Ár: 69 900 Ft
Akkor éri meg a K70 RGB Prót választani, ha úgy tervezed, ki is használod a masszív gamer billentyűzet speciális, hardcore gamereknek szánt extráit.
  • Cherry MX Red mechanikus kapcsolók
  • Axon chip 8000 Hz-es lekérdezéssel
  • US-kiosztás
  • Tournament mód fizikai kapcsolóval
  • multimédiavezérlés hangerőszabályzóval
  • PBT Double Shot gombsapkák
  • Alumínium felső borítás
  • mágnesesen kapcsolódó csuklótámasz
  • gombonkénti RGB-világítás
  • 50 profil kezelése
  • Teljes NKRO és anti-ghosting
  • Type-C csatlakozás, harisnyázott kábel
  • valós idejű makrórögzítés
  • iCue vezérlőszoftver
  • 444×166×40 mm, 1150 g
PRO
  • masszív
  • villámgyors
  • PBT gombsapkák
  • extra gombok
  • tournament mód
  • csuklótámasz
  • 50 profil
Kontra
  • a 8000 Hz-et nehéz kihasználni
  • nincsenek hozzá extra WASD sapkák
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7797
    [topic] => 1
    [group] => 2
    [gameinfo_name] => Corsair K70 RGB Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 59
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-02-23 23:44:26
    [gameinfo_webpage] => https://www.corsair.com/us/en/Categories/Products/Gaming-Keyboards/RGB-Mechanical-Gaming-Keyboards/K
    [gameinfo_tags] => Corsair, gamer, gaming, billentyűzet, teszt, membrán, K70, RGB
    [gameinfo_url] => corsair-k70-rgb-pro
    [gameinfo_pro] => masszív
villámgyors
PBT gombsapkák
extra gombok
tournament mód
csuklótámasz
50 profil
    [gameinfo_kontra] => a 8000 Hz-et nehéz kihasználni
nincsenek hozzá extra WASD sapkák
drága
    [gameinfo_data] => Cherry MX Red mechanikus kapcsolók
Axon chip 8000 Hz-es lekérdezéssel
US-kiosztás
Tournament mód fizikai kapcsolóval
multimédiavezérlés hangerőszabályzóval
PBT Double Shot gombsapkák
Alumínium felső borítás
mágnesesen kapcsolódó csuklótámasz
gombonkénti RGB-világítás
50 profil kezelése
Teljes NKRO és anti-ghosting
Type-C csatlakozás, harisnyázott kábel
valós idejű makrórögzítés
iCue vezérlőszoftver
444×166×40 mm, 1150 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 13
        )

    [gameinfo_price] => 69 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Akkor éri meg a K70 RGB Prót választani, ha úgy tervezed, ki is használod a masszív gamer billentyűzet speciális, hardcore gamereknek szánt extráit.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 59
            [manufacturer_name] => Corsair
            [manufacturer_url] => corsair
            [manufacturer_link] => www.corsair.com
            [link] => /gyarto/corsair
        )

    [link] => /termekinfo/corsair-k70-rgb-pro-7797.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => masszív
            [1] => villámgyors
            [2] => PBT gombsapkák
            [3] => extra gombok
            [4] => tournament mód
            [5] => csuklótámasz
            [6] => 50 profil
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a 8000 Hz-et nehéz kihasználni
            [1] => nincsenek hozzá extra WASD sapkák
            [2] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.