Hirdetés

Csak a legújabb processzorokkal teljesítenek jól az Nvidia csúcskártyái?



|

Egy friss teszt szerint az AMD vezérlői sokkal jobb választás lehet azok számára, akik 3-4 éves számítógéppel rendelkeznek.

Hirdetés

Egy új videokártyageneráció megjelenésénél általában egyértelműen látszik, hogy mekkora előrelépéssel kecsegtetnek az újdonságok az elődmodellekhez képest. Attól függően, hogy melyik teljesítményszintről beszélünk, pár százaléknyi növekménytől az egészen komoly, akár 50%-os sebességugrásig terjed a skála, nem mellesleg pontos képet kaphatunk arról, melyik modellre lehet szükségünk.

A tesztek azonban sok esetben olyan platformokkal készülnek, amik az aktuális legjobb vagy ahhoz közeli szintet képviselik, sokmagos processzorok tuningmemóriákkal, kifejezetten a tesztelésre hangolva. A Hardware Boxing ezúttal egy másfajta mérési módszerre voksolt, és arra volt kíváncsi, miképp szerepelnek az új VGA-k, ha nem a legerősebb processzorok egyikét kapják meg.

Hirdetés

Ahogy várni lehetett, az eredmények kisebb meglepetést okoznak. A teszt amúgy is arra fókuszált, hogy mi történik akkor, ha CPU-intenzív számítást igénylő játékok alatt új csúcs VGA és többéves processzor/platform üzemel, ám a jelenség mutat egyfajta mintát, miszerint valami nem feltétlenül van rendben az Nvidia meghajtóprogramjaival.

A mérések során a hatmagos Ryzen 5 összes generációját felhasználták (1600X-től 5600X-ig), továbbá egy négymagos, aktív Hyper-Threadinggel rendelkező Intel Core i3-at is kipróbáltak. Platformtól függetlenül elmondható, hogy az AMD grafikus vezérlői jóval magasabb minimum és átlag FPS-t értek el, mint az RTX 30 és 20 videokártyák, egyes esetekben a különbség a 30%-ot is elérte. Ez pedig azt jelenti, hogy pl. egy RX 5700 XT a CPU-limites szituációkban ugyanarra a másodpercenkénti képkockasebességre képes, mint egy papíron jóval erősebb RTX 30-as GeForce kártya. Ezen felül az RTX 20-as tesztpéldány kifejezetten rosszul szerepelt, ami mindenképp elgondolkodtató tény lehet azok számára, akik régebben vásárolt konfigurációjukban szeretnének csak videokártyát cserélni.

A jelenség oka vélhetően a meghajtóprogramok kódrejtekeiben keresendő, egyik következtetés szerint az Nvidia driverének jóval több processzorciklusra van szüksége, mint a Radeon vezérlőket kezelő szoftvernek. Ez pedig több terhet róhat a 4-5 éves központi egységekre, különösen akkor, ha a CPU-magok száma nem teszi lehetővé a 6-nál több, dedikáltan párhuzamos szálkezelést. Aki tehát egy Intel Core i3 vagy első generációs Ryzen 3/5 mellé épp a RTX 3070/3080 páros valamelyikét tervezné, alaposan olvasson utána, hogy napjaink játékaiban milyen teljesítményre számíthat. Egyáltalán nem biztos, hogy csak a VGA cseréjével kapja meg a lehető legmagasabb FPS-számot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.