Hirdetés

Csak jövőre érkezne az AMD Zen 4?



|

Egy friss pletyka szerint az AMD következő generációs gaming processzora csak jóval az Intel Alder Lake chipek után kerül majd a boltokba.

Hirdetés

Tavaly nyár óta tudjuk, hogy az AMD 5nm-es gyártástechnológiát alkalmaz majd az új Zen 4 processzoroknál, a rivális Intel Alder Lake néven futó 12. generációs chipjeiről pedig múlt hónapban írtuk meg, hogy a teljesítmény növeléséhez ihletet meríthetnek az Apple M1-nél is használt ARM architektúrából.

Az Intel ugyan csak nemrég mutatta be 11. generációs Rocket Lake-S processzorait, azonban a szóbeszéd szerint még az idén  sor kerülhet az Alder Lake leleplezésére is. Ha pedig tényleg így lesz, akkor jócskán megelőzhetik a konkurenciát, a vegeta nevű szivárogtató ugyanis nemrég arról posztolt a Twitteren, hogy az AMD csak a jövő év őszén fogja bemutatni a Zen 4-et.

Hirdetés

A bejegyzés az egy ideje már pletykált "Raphael" kódnéven hivatkozik az AMD újdonságára, melynek bejelentését vegeta 2022. szeptember-októberre várja, piaci rajtja kapcsán pedig október-novemberről ír. A dátumok mellé ugyanakkor kérdőjeleket is tett, tehát maga sem biztos az értesüléseiben.

Az AMD viszont nem feltétlenül tenné rosszul, ha tényleg ilyen későn kezdené árulni a Zen következő generációját. A várakozások szerint ugyanis a Zen 4 már támogatni fogja a DDR5-ös memóriát és a PCIe 5.0-t, így ha jövő őszre csökkenne az ilyen alkatrészek ára, azzal potenciálisan több vásárlót csábíthatnának el az új CPU-k. Az is lehet persze, hogy végül elmarad az áresés, hiszen egyelőre nem látszik csitulni a kriptovaluták körüli felhajtás.

A Zen 4 kapcsán egyébként az is valószínűsíthető, hogy az AMD itt még kihagyja a big.LITTLE elrendezést, s csak a Zen 5-nél alkalmazza először. Ha pedig vegeta jól spekulál,  akkor ennek megjelenésére 2024 körül lehet számítani, míg az idei év a Zen 3+-ról szólhat, a 2022-es Zen 4-et pedig 2023-ban követheti a Zen 4+ generáció.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.