Hirdetés

Döbbenetes mennyiségű memóriát veszünk



|

Soha nem látott magasságokban a DRAM-eladások, 23 éve nem nőtt ilyen mértékben a piac.

Hirdetés

2017-ben nagyon örülhettek a DRAM-gyártók, ugyanis óriási igény mutatkozott a memóriák iránt: az adatközpontokba a csúcsteljesítményű DRAM-ot, az okostelefonokba és más mobiltermékekbe pedig az alacsony fogyasztású DRAM-ot vitték, mint a cukrot. 

Hirdetés

A folyamatosan erősödő kereslet természetesen jelentős mértékben megemelte a DRAM-os átlagárakat. Ez a trend az idei év utolsó negyedévében is folytatódott, és az előrejelzések szerint oda vezet, hogy történelmi rekordot jelentő, 21,1 milliárd dolláros eladásokkal számolhatunk. A tavalyi 12,8 milliárdos értékhez (2016 utolsó negyedévében) képest ez 65 százalékos emelkedés. 

Az összesített éves piacnövekedés mértéke 74 százalékos lesz, ami 23 éve a legmagasabb értéket jelenti. Utoljára 1994-ben ugrott ekkorát a piac, akkor 78 százalékkal bővült. 1993 és 2017 között az átlagos növekedési ráta mértéke 13 százalék volt. Azóta ez a negyedik alkalom, hogy a mutató 50 százalék fölött van. 

A rekord köszönhető a gyártástechnológiai nehézségeknek és annak, hogy nem tudtak megfelelő ütemben gyárakat bővíteni, illetve annak, hogy a gamerrendszerekhez, az adatközpontokhoz és az okostelefonokhoz rengeteg DRAM kell mostanában. A mobilokba ráadásul az olcsó DRAM-ot keresik, egyre nagyobb mennyiségben. Bár az iPhone 8 és az iPhone X beéri 2 és 3 GB-tal, a legtöbb androidos mobil 4 vagy 6 GB-ot kínál, de a OnePlus és a Razer újdonságaiban már 8 GB van. A trend csak tovább erősödik a jövőben, köszönhetően a virtuális és a kiterjesztett valóságnak, illetve annak, hogy a fejlődő régiókban is egyre nő a kereslet az okostelefonok iránt. 

A múltbeli trendek alapján a DRAM-ipar a nem túl távoli jövőben igen nagy visszaesésre számíthat, köszönhetően a növekvő kapacitásoknak és a fokozódó gyártásnak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.