Hirdetés

Döbbenetes mennyiségű videokártyát vásároltak fel az Ethereum bányászok



|

Egy felmérés szerint az Ethereum egymagában is rengeteg GPU-t szívott fel a piacról.

Hirdetés

Az idei évet eddig rendkívül sikeresnek ítélhetik a kriptovaluták ellendrukkerei, hiszen az utóbbi hónapok során lényegében összeomlott a piac, az egyik legnépszerűbb kriptót, a karácsonykor még darabonként 1,3 millió forintért jegyzett Ethereumot (ETH) már 400 ezer forint környékén dobják utánunk.

A történelmi zuhanás hatásait értékelve a Bloomberg egy nagyobb riportot közölt a csalódott bányászokról, amely egy módfelett beszédes adatra is rámutat az általuk felvásárolt videokártyákat illetően.

A cikk a Bitpro Consulting elemzőcég adataira hivatkozva közli, hogy az elmúlt 1,5 évben csak az Ethereum bányászok 15 milliárd dollár, vagyis több mint 5700 milliárd forint értékben vettek GPU-kat. A becslések szerint ez a termékkategória teljes forgalmának nagyjából 10%-át tette ki, vagyis jól látható darabot harapott ki a játékosok számára elérhető kínálatból.

Hirdetés

Ez persze nem különösebben meglepő, hiszen a videokártyák árának fájdalmas elszállása épp 2020 október-novembere környékén, az ETH árfolyamának megerősödésével kezdődött. A cikkről beszámoló Tom's Hardware kombinálta a Bitpro Consulting adatait a JPL Research piaci felmérésével, és arra jutott, hogy egy Ethereum bányász átlagosan 14,2 GPU-t vásárolhatott 2020 negyedik negyedéve és 2022 első negyedéve között. Ebben viszont nincsenek benne a dedikált bányászhardverek és a bányászatra befogott gamer laptopok, így a valós szám még ennél is magasabb lehet.

A hatalmas összegeket befektető kriptofarmerek most értelemszerűen nem boldogok az árfolyam bezuhanásától, hiszen aki nem kapaszkodott fel időben a vonatra, az jelenleg komoly veszteséggel számolhat, még ha nincs is kizárva a kriptovaluták újabb megerősödése. Mezei vásárlóként persze mindenképp üdvözlendő a jelenlegi helyzet, hiszen már vannak is jelei a GPU-árak normalizálódásának, csodákat azonban nem szabad várni, mivel - részben az elhalasztott hardvercserék miatt  - továbbra is hatalmas a GPU-k iránti kereslet, és az árdrágító nyerészkedők sem vonultak vissza. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.