Hirdetés

Drága és brutálisan környezetszennyező, ahogy az Nvidia visszavonta az RTX 4080-at



|

A dobozokra senki nem gondolt, amikor megtették ezt a rettenetesen kínos lépést. Pedig kellett volna.

Hirdetés

Önmagában is az utóbbi évek egyik legcikibb techsztorija, amit az Nvidia az RTX 4080 12 GB videokártya körül művelt: azaz, hogy egyszerűen visszavonta, miután bejelentette nagyobb, 16 gigabyte-os testvérével együtt. Mint kiderült, a vásárlókat összezavarta a két verzió. Nem kell nagy fantázia, hogy megjósóljuk: a gyártó hamarosan új név alatt adhatja ki a GPU-t. Mindez azonban felvet egy érdekes kérdést, pontosabban kettőt:

  • Mi lesz a dobozokkal?
  • Mi lesz a már kész kártyákkal?

Az ugyanis lehet, hogy az Nvidia még nem készített saját változatot (Founders Edition), partnerei (ASUS, MSI, stb.) azonban már legyártották a saját 12 gigabyte-os 4080-asaikat. Ezt például onnan tudjuk, hogy ketten közülük megerősítették a Gamers Nexus YouTube-csatornának, hogy a vállalat megígérte: kompenzálja őket az ebből eredő kiesésért. Mindez azt jelenti, hogy a szerencsétlenül járt gyártóknak rengeteg RTX 4080 feliratú (tehát nem aktuális) dobozt kell megsemmisíteniük, ami felesleges és drága környezetszennyezés.

Hirdetés

Azt pedig végképp nem tudni, hogy mi lesz a kész kártyákkal, hiszen, a dobozok is vannak, nyilván a GPU-k is készen sorakoznak. Ezeket aligha semmisítik meg, inkább újracímkézik őket. (Például RTX 4070 Ti-ra). Ha szétszerelik, majd az új jelzésekkel újra összerakják őket, az megint csak drága és macerás; ha azonban csak átcímkézik őket, az élelmes csalók eltávolíthatják az új feliratokat és eláraszthatják a használt és szürkepiacot 4080-as kártyákkal, vásárlók ezreit verve át.

Bárhogy is lesz, sajnos nem utoljára írunk az RTX 4080 12 GB-ról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.