Hirdetés

El tudod képzelni, hogy az állam megtiltja, hogy túl nagy fogyasztású PC-t vegyél?



|

Egy nemrég életbe lépett törvény miatt néhány amerikai államban most pontosan ez a helyzet.

Hirdetés

A globális felmelegedés elleni harc nem működhet a jelenlegi életmódunk drasztikus átalakulása nélkül, ami jelenleg talán az autózás terén a leglátványosabb: a gyártók sorra tűzik ki a céldátumokat az elektromos átállásra, miközben több nagyvárosban vezetnek be korlátozásokat a hagyományos modellek behajtására.

A PC-piacot eddig elkerülték a hasonló megszorítások, ám a jelek szerint vége a jóvilágnak, néhány amerikai államban ugyanis megtiltották a nagyobb fogyasztású számítógépek értékesítését.

Hirdetés

A California, Colorado, Hawaii, Oregon, Vermont és Washington államban elfogadott szabályozás megkövetel egy bizonyos szintű energiahatékonyságot a forgalomba kerülő, előre összeszerelt számítógépektől. Az elsőként Kaliforniában megszavazott rendelet értelmében a 2021. július után gyártott rendszerek maximális energiafelvétele kategóriától függően (pl. laptop, asztali) évente nem lehet több 50/60/75 kWh-nál.  

Az eredetileg 2016-ban megszületett, de fokozatosan életbe lépő szabályozást elsősorban a játékok miatti fogyasztás káros hatásaival indokolták, ám ahogy többen rámutattak, a törvény teljesen figyelmen kívül hagyja az egyre éhesebb konzolokat.

Márpedig egy állami jelentés szerint Kaliforniában 2016-ban összesen 4,1 terrawattórányi áramot fogyasztottak a játékosok, melynek 66 százaléka a konzolokhoz köthető, s "csak" 31 százalékért feleltek a PC-k.

Első nagyobb gyártóként a Dell máris alkalmazkodott az új keretekhez, és bizonyos Alienware R10 és R12 konfigurációknál a webshopon figyelmeztet, hogy a korlátozást elfogadó államokba nem szállítják őket.

A sztorit elsőként lehozó The Register kérdésére az Acer szóvivóje úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják a lehetőségeiket, míg a HP illetékesei a cikk írásáig nem reagáltak. A Dell ugyanakkor azt ígéri, hogy előáll olyan konfigurációkkal, melyek az érintett államokban is értékesíthetők. Kerülőútnak pedig megmarad az építés lehetősége, hiszen a törvény nem terjed ki az alkatrészekre, így az egyedi konfigok összeállításánál csak a súlyos készlethiány és az elszállt árak szabhatnak határt.

Ami pedig a jövőt illeti, egy dokumentum szerint december 9-től még szigorúbbá válik a kaliforniai szabályozás, többek közt a magas képfrissítéssel bíró monitorokra is kiterjesztve a korlátozásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.