Hirdetés

Élethűbb robotok fejlesztésében segít a mesterséges intelligencia



|

Egy kicsit ismét sci-fi jellegű a történet, de ha közelebbről megnézzük az Emo nevű robot fejlesztését, akkor bizony apróbb technológiai mérföldkövekre bukkanhatunk.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia körüli felhajtásban nem csoda, ha sokan teljesen összemossák az AI-t a robotokkal, ami egy meglehetősen leegyszerűsített értelmezése az elmúlt másfél-két évben történt technológiai előrelépéseknek. Egy generatív AI használata nem azt jelenti, hogy van egy robotod, míg az akár emberszerű mozgásokra, reakciókra képes robot sem jelenti azt, hogy az tulajdonképpen egy testtel kiegészített Copilot.

A Columbia Engineering a két világot hozta közelebb egymáshoz, és nagyon ügyesen felhasználták napjaink hardveres és szoftveres lehetőségeit arra, hogy szintet lépjenek a robotok életszerűségének tökéletesítésében. Emo, az egyelőre csak fejként megalkott robot kifejezetten az arckifejezések reprodukálására koncentrál, és ezt egészen döbbenetes módon teszi.

Hirdetés

A mérnökcsapat feladata és célja nem más, mint hogy választ adjanak egy igen régóta létező hiányosságra: egy olyan, arccal rendelkező robotoknál létező problémára, ami miatt a többség továbbra is csak egy béna hasonmásként és gépként gondol ezekre. A nonverbális kommunikáció teljes hiánya vagy gépszerű egyszerűsítése jelentősen ront a robotok megítélésén, ha viszont ezek megvalósulnak, ijesztően emberi gépekkel találkozhatunk.

Emo arcának puha bőrbevonata mögé 26 darab, finom mozgásokra képes motort integráltak, amik együttesen képesek a lehető legrészletesebb arcmimikák megjelenítésére. Természetesen ebben is mindig lehet hova fejlődni, de az alábbi videó tanúsága szerint sikerült megugrani a következő szintet. Az arcváltozás finomítása mellett ennek gyorsasáságát tekintve markáns a változás, a fejlesztők szerint 839 milliszekundummal korábban mutatja meg azt az arckifejezést, amit éppen te próbálsz az arcodon mutatni. Másolja, reprodukálja a félmosolyt, a szemöldökfelhúzást vagy épp a teliszájas vigyort, miközben erről ő maga is tanul.

A szemekbe épített nagy felbontású kamerák ugyanis nemcsak azért szükségesek, hogy a szemkontaktus meglegyen az élő személy felé, illetve reagáljon annak arckifejezésére, hanem ez segíti az arcmimika tanulását is. Két AI-alapú modellt fejlesztettek Emo számára, az egyik figyeli a szemben lévő fél arckifejezéseit, az arc változását, és megbecsüli az ebből kialakuló grimaszt, mimikát, a másik pedig azon dolgozik, hogy a hardver reprodukálja ezeket, lehetőleg gyorsabban, mint az, akiről tanulja az arckifejezést.

A videó és a publikált dokumentáció alapján tudható, hogy nincs szó semmilyen kereskedelmi céllal fejlesztett robothadseregről vagy játékról, Emo kizárólag kutatás-fejlesztési célokat szolgál. Elképzelhető, hogy egy év múlva még finomabb motorikus mozgásokra lesz képes, illetve előbb-utóbb a végtagok kezelésével bővítik a kommunikációs tárházát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.