Hirdetés

Elképesztően kevés kakaót kérnek az AMD új kézikonzolos processzorai



|

Az AMD alaposan letekerte a fogyasztást az ASUS ROG Ally-t is hajt Ryzen Z1-szériánál.

Hirdetés

Több mint 24 évvel az első generációs Game Boy bemutatása után ismét virágkorukat élik a hordozható játékkonzolok, amit a 2017-ben megjelent Nintendo Switch máig töretlen sikere alapozott meg, tavaly pedig befutott a PC-s hardvereken alapuló Steam Deck is, új vetélytársakat invitálva a fellendülő piacra.

Jelen pillanatban az áprilisban beharangozott ASUS ROG Ally tűnik az egyik legígéretesebb kihívónak, amely az AMD vadonatúj Ryzen Z1 és Z1 Extreme APU-jait (Accelerated Processing Unit, CPU és GPU egyetlen lapkában egyesítve) használja.

Hirdetés

A Zen4 és RDNA 3 architektúrákra épülő hardverek fizikailag szinte teljesen megegyeznek a Ryzen 7040U ultramobil laptopos processzorokkal, a Z1-sorozatot azonban kifejezetten kézikonzolokra optimalizálta a piros csapat. Ennek kapcsán az AMD nemrég a Tom's Hardware-en keresztül osztott meg két új részletet az APU-król.

Az egyik ilyen, hogy az erőforrásokban letiltásra került az az XDNA Ryzen AI Engine, vagyis a mesterséges intelligenciás feladatokat hajtó magok. A vállalat nem indokolta, miért döntöttek így, de valószínűleg arról van szó, hogy a kézikonzolos környezetben egyébként sem igazán vennénk hasznát ennek a blokknak.

Ami viszont jóval lényegesebb, az a chipek fogyasztására vonatkozó új adat. Az AMD eddig csak annyit árult el, hogy a Z1 és a Z1 Extreme legfeljebb 30 wattnyi energiát igényelnek, most azonban azt is feltárták, hogy a minimális érték 9 watt, vagyis rendkívül spórolós vasakkal van dolgunk. A Tom's Hardware csapatához eljuttatott nyilatkozatában a cég úgy fogalmazott, hogy összességében "nem szabad elbagatellizálni" azt az optimalizálási munkát, amit végrehajtottak az új erőforrások megalkotásakor.

A puding valódi próbája persze az evés lesz, így kíváncsian várjuk, hogy mit mutatnak majd az első tesztek a május 11-én debütáló ASUS ROG Ally kapcsán, annál is inkább, mivel az AMD még a Z1 és a Z1 Extreme órajeléről sem közölt hivatalos adatokat. A későbbiekre nézve pedig az is érdekes kérdés, hogy vajon milyen kézikonzolokban látjuk még viszont a dedikált chipeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.