Hirdetés

Ennyibe kerülhetnek az Intel asztali videokártyái



|

Az Intel Arc asztali videokártyáinak árai is kiderülhettek egy friss információs csomagból, de nem minden modell mutatkozik be az első körben.

Hirdetés

Már több mint egy hónapja bemutatkoztak az Intel laptopos GPU-i, de sokakat ezeknél jobban érdekelnek az Intel Arc sorozat asztali videokártyái. Az utóbbiakról nemrég egy szivárogtató azt állította, késhet a tervezett megjelenésük, de egy másik értesülés ennek az ellenkezőjéről szól, és azt állítja, hamarosan debütálhatnak az asztali modellek, ezt pedig nem sokkal követheti a megjelenés is.

WCCFTech az Intellel kapcsolatban álló forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy az Arc videokártyák gyártói egy értekezleten osztottak meg a partnereikkel friss részleteket az új termékcsaládjuk elindításáról. Eszerint úgy tűnik, az Intel-féle GPU-k első generációjának hét modelljéből első körben három jelenik meg - legalábbis egyelőre ezekről adott új információkat a gyártó.

Hirdetés

Az oldal által közzétett táblázat szerint a kereskedelmi embargó május 15. és június 30. között jár le valamikor, tehát ebben az idősávban tehetik közzé a különböző üzletek a videokártyákra vonatkozó információikat és ajánlataikat. Ezt követi várhatóan néhány héttel a kártyák tényleges megjelenése, várhatóan május végén, vagy június elején kerülhetnek a polcokra az A750-es és az A580-as középkategóriás modellek, majd kicsivel később, júliusban (ez a legkevésbé biztos) vásárolhatják meg a szerencsések az első A380-as belépőszintű kártyákat.

A megjelenés előrelátható ideje mellett a grafikuskártyák várható teljesítményéről és áráról is kaptak információkat a WCCFTech forrásai, eszerint az A750 (ami egyébként nem a termékcsalád csúcsát jelenti majd) egy RTX 3060 szintjét képviseli erőben, a javasolt fogyasztói ára pedig 350 dollár (megközelítőleg 126 ezer forint) lesz az USA-ban. Az első körben érkező három GPU közül a középső, az A580 nagyjából egy RTX 3050-nel veheti majd fel a versenyt, az ajánlott fogyasztói ára pedig 280 dollár (nagyjából 101 ezer forint) lesz majd, a kicsit később érkező A380 erejét pedig inkább egy GTX 1650-éhez lesz érdemes hasonlítani, ezért pedig 150 dollárt (ez nagyjából 54 ezer forintnak felel meg) kér majd az Intel.

Természetesen az árak kapcsán számolnunk kell két drágító tényezővel is. Egyfelől amerikai áraknál dollárban megadott összeget gyakran egy az egyben váltják az amúgy drágább euróra, és erre még itthon rájön a maga ÁFA, valamint az egyéb adóterhek. Másfelől a szűkös kínálat miatt jelenleg jóval az ajánlott fogyasztói árak fölött szoktak ténylegesen gazdát cserélni a gamerek által áhított videokártyák, az RTX 3060-as modellek amerikai árai alapján 45-80 százalékkal is meghaladhatják a gyártók által kitalált összeget a valóságban látható árcédulák. Így nem lenne meglepő, ha végül az imént forintban írt összegeknek legalább a másfélszeresét, de akár közel a dupláját kellene kifizetnie annak, aki Intel Arc GPU-val fejlesztené a PC-jét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.