Hirdetés

Ez most a legnépszerűbb videokártya a Steam felhasználói között



|

Elkészült a Steam Hardware & Software Survey legfrissebb kiadása.

Hirdetés

A Steam játékplatform elkészítette idei felmérését, amelyben a felhasználói táborában mérte fel, hogy ki, milyen vasakat használ és mi a kedvenc operációs rendszere. Érdemes böngészgetni a teljes kutatást, amiből például az is kiderül,h ogy a Steam-felhasználók elképesztő, közel 74 százaléka még most is a Windows 10 64 bites változatát használja, a Windows 11 helyett.

Ennél azonban még látványosabb eredmény született a grafikuskártyák kategóriájában - írja a Notebookcheck. Talán nem lesz túl meglepő, ha eláruljuk, hogy az Nvidia GPU-i fölényes győzelmet arattak a versenytárs AMD eszközeivel szemben.

Hirdetés

Az Nvidia Geforce GPU-k piaci részesedése ugyanis szinte döbbenetes: a Steam-felhasználók 82,63 százalékának a gépében ilyen márkájú eszköz dolgozik, míg az AMD-nek meg kell elégednie 10,82 százalékkal. Ezek a számok akkor különösen látványosak, ha odatesszük mellé, hogy a Steam-nek nagyjából 135 millió felhasználója van, csúcsidőben pedig előfordult már, hogy egyszerre 26-27 millió ember játszott a platformon elérhető valamelyik játkékal.

A gamerek 94,47 százaléka használ DX12-kompatibilis GPU-t, ezen belül is 76,15 százalék a teljes DX12 rendszerrel szerelt gyorsítók aránya.

A legnépszerűbb GPU kategóriában is trónfosztás történt, igaz - a fentiek fényében talán nem meglepő módon - házon belülről érkezett az új kedvenc. A GTX 1650 uralma véget ért, az új király pedig nem más, mint az

Nvidia GeForce RTX 3060.

A részarány persze itt egy picit máshogy alakul, egyelőre a Steam-felhasználók 10,67 százalékának a gépében dolgozik RTX 3060, a második helyen 8,05 százalékkal az RTX 2060 áll, míg a bronzérem 7,85 százalékkal a GTX 1060-nak jutott. A korábbi bajnok GTX 1650 részesedése 6,21 százalék volt február végén.

A trend szempontjából fontos részlet, hogy az RTX 3060 árfekvése jóval magasabb, mint a GTX 1650-é. Azaz, a gamerek nem sajnálják a pénzt, ha a szép látványról van szó, bár persze a mostani vezető GPU térnyerésének valószínűleg kedvezett, hogy viszonylag sok került ki belőle a másodpiacra, a tavalyi nagy kripto-összeomlást követően.

Az AMD-nek egyébként a processzorháború frontján sem áll túl jól a szénája: 25,54 százalék a piaci részesedésük a Steam-felhasználók között, a maradék 74,46 százalék az Intelnek jut.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.