Hirdetés

Ezért nagyon kár, hogy kispórolják a videokártyákból a memóriát



|

Egy videós két videokártyát is memóriával bővített, amik hirtelen sokkal erősebbé váltak.

Hirdetés

Egyik pillanatról a másikra kellett szembesülnie a PC-s tábornak azzal, hogy a játékok hirtelen iszonyatosan sok videómemóriát kezdek el igényelni, ami azért nagyon kínos, mert még egy relatíve drága modellnek számító RTX 3070 is csak 8 GB VRAM-mal van szerelve.

Nemrég mi is foglalkoztunk a témával, hiszen szörnyű tény, de szembe kell nézni vele, hogy 2023-ban rengeteg kártya lett egy szempillantás alatt sokkal rosszabb, mint korábban volt.

A videokártyák memóriahiánya egyre égetőbb probléma lesz, ami olyan GPU-kat is a földhöz vághat, amik alapvetően még bőven bírnák a megpróbáltatásokat, a memóriájuk azonban kevés, hamar megtelik, ami által a teljesítményük is értelmezhetetlenné válik. Ilyen például az RX 5600 XT is, ami 6GB memóriát kapott az AMD-től, és ez jelentősen visszafogja az amúgy még teljesen jó teljesítménnyel bíró GPU-t.

Hirdetés

Itt jön képbe a Paulo Gomes nevű videós, aki fogta az RX 5600 XT-t, és egyszerűen lecserélte az 1 GB-os modulokat 2 GB-os verziókra, majd egy módosított BIOS-szal elérte, hogy a videokártya használni is tudja a plusz kapacitást. Amíg a kártya gyári verziója szenvedett például a Resident Evil 4 nagyfelbontású textúráival, a 12 GB-os, házilag szerkesztett modell már stabilan hozta maximum beállítások mellett is a 60 fps-t.

Ezután nekiállt, hogy egy Nvidia videokártyát is erősebbé tegyen, amire épp kapóra jött az RTX 3070, mely egy rendkívül erős GPU, a 8 GB memória azonban már most visszafogja az összteljesítményt. Még szerencse, hogy ebben az esetben is sikerült a duplázás, 16 GB memóriával pedig már a The Last of Us Part 1 PC-s verziója sem jelentett akadályt.

Ugyan a házi memóriabővítés nem mindenkinek lesz megoldás, hiszen vakmerőség, szakmai hozzáértés és kellékek is kellenek hozzá, a videós munkássága tűpontosan mutat rá, hogy az Nvidia és az AMD milyen trükkökkel éri el, hogy gyakrabban kelljen videokártyát cserélnünk. Persze, biztosan üzleti megfontolás is áll bizonyos memóriaméretek meghatározása mögött, de nem vagyunk már olyan jóhiszeműek, hogy csak ezt lássuk a dologba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.