Hirdetés

Ezzel a kontrollerrel segíti majd a fogyatékkal élőket a Sony



|

A mélyen személyre szabható Project Leonardóval új közönség élvezheti a PlayStation-játékokat.

Hirdetés

A Microsoft még 2018-ban rukkolt elő a különleges kialakítású Xbox Adaptive Controllerrel, amely a hozzáférhetőség jegyében a fogyatékkal élők számára igyekszik biztosítani a játék lehetőségét. A redmondiak azóta a számítógépekhez is kiadtak egy sor hasonló kütyüt, hamarosan pedig a konzolos piac vezető szereplője, a Sony is behozza a lemaradását.

A japán cég CES 2023-as műsorán ugyanis bejelentették, hogy dolgoznak a PlayStation 5 saját speciális kontrollerén, amely széles körű személyre szabhatósággal igyekszik kiszolgálni a különféle fizikai korlátokkal küzdő játékosokat.

Hirdetés

A Project Leonardo néven futó eszköz olyan, hozzáférhetőségért küzdő szervezetekkel konzultálva született meg, mint az AbleGamers és a SpecialEffect, így szorosan bevonták az érintetteket a fejlesztésébe. A kerek gamepaden a PS5 DualSense kontrollerével megegyező szerepű gombokat találunk, itt viszont szabadon átrendezhetők, szoftveres úton pedig a funkcióik is variálhatók, hogy a lehető legjobban alkalmazkodjanak a tulajdonos képességeihez.

A vezérlőre négy darab 3,5 mm-es jackcsatlakozó került, amelyekkel külsős gyártású kiegészítőket köthetünk rá, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül pedig akár egy normál PlayStation 5 kontrollerrel is együtt tud működni, így igény esetén egy második személy is besegíthet a játékba.

Ez legalábbis az ígéret, a fejlesztés ugyanis még mindig tart, ezért a Sony megjelenési dátumot és árat sem közölt a Project Leonardo kapcsán. Az Xbox Adaptive Controller ugyanakkor 100 dollárba kerül, így nem lenne meglepő, ha a japánok is ebbe az ársávba pozicionálnák a saját hozzáférhetőséget segítő kütyüjüket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.