Hirdetés

A Facebook bemutatta az új Oculus headseteket és a Portal videótelefont



|

Hardveres bejelentés is jutott a Facebook F8 konferenciájára, az új Oculusokról már egy ideje tudni lehetett, a videótelefon pedig egy asztali, kényelmes eszköz lesz titkosított hívásokkal.

Hirdetés

Ahogy eddig is sok előzetesből tudni lehetett, jó ideje készült két új Oculus headset a Facebook által megvásárolt cég műhelyében. Tegnap be is jelentették, hogy megkezdődik az Oculus Rift S és az Oculus Quest forgalmazása.

Hirdetés

Bár a VR egyelőre nem indult be olyan szinten, mint amekkora durranásnak tűnt a piac az első headsetek megjelenésekor, a Facebook nem adja fel a közdelmet. Egyrészt kettéválasztotta a célközönséget, a Rift S továbbra is az erősebb játékokra fókuszál, a Quest viszont inkább casual irányt vesz a kábel nélküli, ultrahordozható kiépítéssel.

Virtuális duó

A Quest az ultrahordozható formát képviseli, a bejelentésben úgy fogalmaztak, ez az a VR headset, amit könnyen elpakolhatsz és átviheted a barátaidhoz. A kábelek nélküli kialakítás is egyértelműen a könnyű használatot erősíti. Annak ellenére, hogy nincs vezeték, a néző által látott képet így is külső megjelenítőkre tudja közvetíteni, tehát egy házibuliban a többiek sem maradnak le arról, miért is hadonászik az illető összevissza a szoba közepén.

A PC-s kábelezés hiánya miatt nem akadunk bele semmibe játék közben, teljes a mozgás szabadsága. Ezt az Oculus Insight nevű technológia teszi lehetővé, ami a headsetbe épített szenzorokkal feltérképezi a környezetünket. Ezt aztán eltárolja magán a készüléken az adatokat egy pontfelhő formájában, tehát játék közben sem esel át a kisasztalon és a tévén. Több helyet is kezel egyszerre, tehát eltárolhatjuk saját szobánkat, és mellette a legjobb cimboráink szobáit is. A Quest önálló működése egy Snapdragon 835 chipre épülő rendszerre épül 4GB RAM társaságában, két OLED kijelzője egyenként 1440x1600 képpontos felbontást tud.

A Rift S az eddigi Rift modellek felturbózott változata, bár ahogy többen fogalmaztak, semmiképp sem tekinthető egy Rift 2-nek. Ez a headset az eddigi kábeles, PC-hez csatlakoztatható utat viszi tovább, viszont pont ezért erőigényesebb játékok és tartalmak lejátszására is képes. Mivel itt nincs belső feldolgozó egység, továbbra is egy erősebb gamer PC-re van szükség hozzá, ami jelenleg minimum egy Core i5-4590 processzort, 8 GB memóriát, Radeon R9 290 / GeForce GTX 970 grafikus vezérlőt jelent, valamint egy HDMI 1.3 portot, három USB 3.0 és egy USB 2.0 csatlakozót.

A Rift S is megkapta viszont a fent említett Insight trackinget, tehát ugyanúgy feltérképezi a környezetet a balesetek megelőzésére. Két kijelzője valamivel nagyobb felbontású az eredeti Riftnél, de nem sokkal (1200x1080 helyett 1280x1440 képpont). Érdekes módon a képfrissítési frekvencia csökkent az eredeti Rift 90Hz-es megoldásáról 80-ra.

Mindkét Oculus headsetre megindult az előrendelés, május 21-től szállítják is őket 23 országba - Magyarország nincs közöttük, de Ausztriába már lehet rendelni, ha valakinek van ismerőse a szomszédban. Az amerikai ár mindkét headset esetében 399 dollár, az európai ár a vámok és egyéb csodák miatt sajnos kicsit magasabb, itt 449 dollárt kell fizetnünk.

Videós portál titkosítva

A Facebook is úgy látja, hogy egy csomó új technológiát azért nem használnak elegen, mert ezek számítógéphez kötöttek, és ha telefonon is elérhetőek, ott pedig a kis kijelző miatt nem az igazi az élmény. Emiatt indultak be például az asztali, hangos asszisztensek (főleg a tengeren túlon persze), és ez vezethetett a Facebook új, asztali videócsevegős eszközének bejelentéséhez is.

A Portal tulajdonképpen egy hangszóróval ellátott okoskijelző, amelyet bárhol elhelyezhetünk a lakásban és könnyen feltárcsázhatjuk vele az ismerőseinket. Az eszközön a WhatsApp és a Messenger kontaktjaink is megtalálhatóak és elérhetőek lesznek. A hívásokat végponttól végpontig titkosítják.

A Portal eddig csak az Egyesült Államokban volt kapható, de a nemzetközi forgalmazását még idén megkezdik, elsőként júniusban, Kanadában jelenik meg, ősszel pedig Európa több országába is elér. Az egybeépített, kisebb méretű Portal amerikai ára (aminél valószínűleg az európai szintén valamivel magasabb lesz) 99 dollár, a nagyobb, bolcsőből kiemelhető Portal+ pedig 299 dollárba kerül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.