Hirdetés

Felemásra sikerült a 11. generációs Intel processzorok bemutatkozása



|

Nagy teher hárul a Rocket Lake-S kódnév alatt futó generációra, és úgy tűnik, nem tudott minden téren megfelelni az elvárásoknak.

Hirdetés

A globális chiphiány ellenére fokozatosan erősödik a verseny a processzorok piacán. Az Intel és az AMD három fő területen feszül egymásnak, az asztali számítógépek piaca mellett ádáz csata dúl a notebookfelhasználók kegyeiért, továbbá a szerverpiacon sem könnyű eldönteni, mely platform felé forduljon a nagyvállalati ügyfélkör.

Bizonyos szempontok szerint az AMD rövid- és középtávon is jobb teljesítmény/költség arányt képvisel, a Zen2 és Zen3 architektúráknak köszönhetően a technológiai felkészültség is abszolút naprakésznek mondható. Az Intel azonban egy percet sem pihen, sőt az új vezérigazgató irányításával erőteljesebb offenzívára készül; ennek első állomása a 11. generációs Intel Core processzorcsalád.

Hirdetés

Az új termékportfólióval nincs egyébként könnyű helyzetben a CPU-óriás. A gyártástechnológiai zsákutcák és fejlesztési késedelem miatt a Rocket Lake-S rögtön hátrányból indul nemcsak a versenytárshoz, hanem a házon belüli elődmodellekhez képest is. Míg a 10. generációs központi egységeket 10 nm-en sikerült gyártani, addig az újdonságok lelkét vissza kellett portolni a 14 nm-es csíkszélességre, ami több hátránnyal is járt. Egyrészt a csúcsmodellként szereplő Core i9 a friss portfólióban már "csak" 8 magos, míg elődje, a 10900K típusjelzésű modell még 10 magot kínált. Másrészt a nem túl modern gyártástechnológia miatt átlagon felüli fogyasztásnövekedés tapasztalható függetlenül attól, mely teljesítményszintről válogatunk.

Az új túlhajtási funkciókkal az i9-11900K-nál 5 GHz feletti lehet a gyári "All-Core" órajel.

Az első tesztek alapján a játékosok körében vélhetően a legnépszerűbb modellé avanzsáló Core i7-11700K bizonyos programok futtatása során akár 200 W feletti fogyasztásra is képes lehet, ami eddig a 10-20 magos HEDT-platform sajátossága volt. A gyári adat egyébként 125 W, ami igen messze van a valós felhasználási környezet értékeitől. Ezen a ponton pedig a processzorok hűthetősége megoldandó problémává alakul, az AnandTech tesztjei szerint egy közel 2 kg tömegű léghűtő már egyszerűen nem elég a Rocket Lake-S-hez, aki komolyan veszi a konfigurációjának hőfokait, annak muszáj legalább kompakt vízhűtésben gondolkodnia.

Natív PCIe 4.0-t és Xe-architektúrán alapuló integrált grafikus vezérlőt kapunk a Rocket Lake-kel

Ezek a tényezők pedig sokakat elbizonytalaníthatnak, és a kivárásra játszó hardcore játékosok egy része a Ryzen megoldások felé fordulhat. Az AMD friss platformja ugyanis nemcsak játékra, hanem professzionális tartalomgyártásra is bátran ajánlható még akár úgyis, hogy a 16 magos 5950X árából két darab i9-11900K processzort vásárolhatunk. Alsóbb sebességszinteken pedig még kiélezettebb lehet a harc, a 6 magos Intel Core i5 ellenfeleként a Ryzen 5 3600X és 5600X páros lép a ringbe.

Kinek lehet érdekes mégis a 11. generációs Intel Core processzorcsalád? Ezt most nehéz megmondani. Az új központi egységek működéséhez 400-as és 500-as jelzésű lapkakészletek szükségesek, és bár a 10. generációs elődökhöz képest kimérhető a teljesítménybeli fejlődés (egyszálas és többszálas tesztekben), a fogyasztás és a hőtermelés elcsúfítja a bemutatkozást. Elvileg 1 héten belül a magyar végfelhasználói árakra is fény derül, de még így látatlanban is megtippelhető, hogy a teljes platformváltás átlagon felüli beruházást igényel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.