Hirdetés

Feltörhetetlen lesz az RTX 3060 kriptovédelme



|

Az Nvidia olyan szoftveres korlátozással készül az újdonság megjelenésére, ami komoly fejtörést okozhat a bányászoknak.

Hirdetés

Egy picit deja vu érzésünk támadt az Nvidia tegnapi bejelentésével kapcsolatban, hiszen a kriptovaluták bányászatával foglalkozó közösség felvásárlási lázával szemben 3 évvel ezelőtt hasonló lépésekre kényszerült a vállalat.

A Pascal P10X lapkára épülő, kifejezetten erre a területre módosított kártyák mellett már akkor is elhangzott a következő kijelentés: "GeForce is made for gaming." Ez elég egyértelmű üzenetként terjedt el, ám a hatása megkérdőjelezhető volt; a bányászok ugyanúgy vásárolták tovább a GTX-modelleket.

Ezt talán maga a vállalat döntéshozói is érezhették, ezért most a napokon belül bemutatkozó RTX 3060-as típus esetében egy szimbolikusnak is nevezhető korlátozást vezetnek be. A kártya az Ethereum bányászására írt algoritmust felismerve azonnal korlátozni fogja a másodpercenkénti hash-értéket, és akár a felére is visszaeshet így a termelési hatékonyság. Ez a védelem pedig a vállalat állítása szerint kikerülhetetlen és feltörhetetlen lesz, hiába csak szoftveres limitációról van szó.

Hirdetés

Arról eddig nem esett szó, hogy más kriptovaluták esetében is aktiválódik-e a védelem, ugyanakkor az Nvidia gyorsan tisztázta, hogy a már piacon lévő GeForce RTX modellek nem kapják meg ezt a korlátozást. Ebből kikövetkeztethető, hogy az RTX 3060-asok esetében a szoftveres limitet a vezérlőprogram és a kártya BIOS-a együttesen biztosíthatja, bármelyik is módosításra/felülírásra kerül, a másik réteg ezt felismerheti és megtagadhatja az üzemszerű működést. Illetve az újdonság esetében nincs lehetőség visszaállni egy korábbi verziószámú meghajtóprogramra.

Gigabyte GeForce P106-100 "Mining" kártya hiányzó monitorkimenetekkel 2018-ból

Véleményünk szerint ez még így sem tűnik lehetetlen küldetésnek, a piaci megjelenést követően szinte biztosan érkeznek majd olyan módosított szoftvercsomagok (BIOS+driver), amelyekkel eltüntethető a kriptolimit. A kérdés az, megéri-e majd vesződni a módosítással, kockáztatva ezzel akár a kártya működését. A válaszra már nem kell sokat várnunk, az RTX 3060 piaci startja igen közel van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.