Hirdetés

Forradalmi változásra készül az Intel, jön a Meteor Lake



|

A tavalyi év is mérföldkőnek számított a processzordizájnt tekintve, a 2023-ban megjelenő új generáció azonban még erre is rá tud tenni egy lapáttal.

Hirdetés

Épp nemrég számoltunk be a 13. generációs Intel Core processzorokra jellemző specifikációs adatokról, amikből tisztán látszik, hogy a hibrid dizájn úttörőjeként aposztrofált Alder Lake kódnevű CPU-variánsok finomhangolása várható az őszi hónapokban. Nincs is ezzel baj, az itt-ott átdolgozott, bővített és magasabb üzemfrekvenciákra hangolt Raptor Lake központi egységek vélhetően méltó versenytársai lesznek a Ryzen 7000-es ellenfeleknek, aki viszont ezzel nem elégszik meg, jobb, ha 2023-ra veti már most a tekintetét.

Hirdetés

A közeljövőre vonatkozó ütemterv eddig sem volt ismeretlen azok számára, akik követik az Intel technológiai bejelentéseit, bemutatóit. Az idei platformfrissítésként is felfogható 13. generációt jövőre egy teljesen új architektúra váltja, amiben csak az alapok lesznek ismerősek, minden más teljesen új megközelítést kap. Talán pont emiatt találó a Meteor Lake kódnév, ami a 14. generációs Core CPU-k mögött meghúzódó gyártói kódnév, és a frissen kiszivárgott diagram szerint igen izgalmas részleteket hoz az asztali és hordozható PC-k piacára.

Amíg várunk az ARC Alchemist videokártyákra, már most készülhetünk a Battlemage generációra, ami a Meteor Lake processzorokkal egyidőben jelenhet meg.

Alapvetően a mobil változatokról esik szó az alábbi grafikán, de közös jellemző lehet a hibrid felépítés továbbfejlesztése. Avagy az új lapkában háromszintűvé válik a magok elosztása, a teljesítményre hangolt P-Core egységek mellé kétféle energiahatékonyságra és alacsony fogyasztásra tervezett E-Core érkezhet. Hogy pontosan mi lesz e magok elosztási aránya, pontosan még nem tudni, de a H-variánsok esetében 14 mag (6×P-Core + 8×E-Core) lesz a maximum engedélyezett felépítés. Az ultravékony gépekbe szánt U-verzióknál ez a szám 12-re csökken, amit várhatóan a P-Core magok csökkentésével érnek el. Az új hibrid dizájn miatt minden bizonnyal az Intel Thread Director is fejlődni fog, a Windows operációs rendszerek ütemezőjét nem árt majd segíteni abban, hogy különbséget tudjon tenni a kétféle E-Core típus között.

Szinte teljes a leírás, a diagramot átböngészve tisztán látható, miként tervezi a notebookos platformot az Intel.

A forradalmi jelző egyébként nem is erre a részre, hanem inkább az IGP-re és az összes egyéb vezérlőt tartalmazó SOC-lapkára értjük, amik egy tokozásban kapnak helyet a CPU lapkával. Notebookok esetében lesz ez különösen fontos előrelépés, hiszen fizikailag egy lapkán kap helyet minden; nem lesz szükség dedikált chipre az alaplapon. Az egyes részek különböző gyártástechnológián készülnek, a mobil változatokban Xe LPG néven érkező integrált grafikus egységet ráadásul a TSMC 3 nm-es gyártósora készíti. Ennek is köszönhető, hogy a feldolgozóegységek maximális száma 96-ról 128-ra nő (asztali változatoknál 192 EU a maximum), amihez az Xe architektúra második generációs fejlesztései társulnak.

Többféle gyártástechnológia és csíkszélesség, még jobb és fejlettebb integráció az egyes végrehajtóegységek között.

Az órajelekről és teljesítményről még korai beszélni, nincs is erre vonatkozó konkrét adat, de azt már látni, hogy a Meteor Lake már csak DDR5-támogatással készül. A normál üzemfeszültségű moduloknál a Raptor Lake-nél bevezetett 5600 MHz-es minimum órajel lesz támogatott, míg az alacsony feszültségű variánsoknál 7000 MHz fölé ugrik a számláló. Kis érdekesség, hogy a notebookba szánt, várhatóan legerősebb H-modelleknél lesz egyedül engedélyezve a PCIe 5.0 szabvány, ami érthető döntés, hiszen a legtöbb esetben ezekhez a CPU-khoz társul valamilyen erős dedikált grafikus vezérlő.

Az asztali változatok integrált GPU-ja legfeljebb 192 végrehajtóegységet tartalmazhat, ami jelentős előrelépést hozhat teljesítményben. Már csak a szoftveres oldalt kell stabillá tenni...

Hogy mi várható az asztali CPU-knál? Az architektúra alapjai hasonlók lesznek, általános jellemző lesz például a fentieken túl az AI-számítások gyorsítására fókuszáló dedikált egység, de azt pl. nem tudni, hogy a magok elosztásán miképp variálhatnak a csúcsteljesítményű kiadásoknál. Egy biztos, hogy a fogyasztási keret a teljes Meteor Lake családra 5-125 W-ig terjed, bár nem lennénk meglepve, ha egy-egy i9-es modellnél kitolnák a felső határt. Idén ebből még nem sokat fogunk látni, legfeljebb csak olvashatunk a specifikációs adatokról, de 2023-ban már főszerepet kap az új architektúra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.