Hirdetés

Ilyen egy gamer-PC a jövőből



|

Vékony, könnyű, elegáns, mégis az egyik legerősebb gamerlaptop, amely valaha készült - az Nvidia szigorú Max-Q tervei alapján született meg a Zephyrus.

Hirdetés

Hajszálpontosan időzített, előre kiszámított ütemterv szerint fejlesztik a PC-gyártók újabb és újabb generációs számítógépeiket, azonban néhány évente érkezik egy-egy olyan újdonság, amely nem illeszkedik bele ebbe a mérsékelt haladási ütembe, és látványosan megelőzi korát. 2017-ben ezt a szerepet az Nvidia Max-Q dizájn szerint készült Asus RoG Zephyrus kapta.

Hirdetés

Elegancia és nyers erő

Az Asus RoG Zephyrus éppen egymillió forint alatt kapható, ami rengeteg pénz, ám cserébe lélegzetelállító eszközünk lehet. Az alumíniumból készült, prémium gépház egyedi kialakítású, a RoG-jelet leszámítva nem díszíti más a fedlapot, és éppen ettől elegáns. A hűtéshez komoly légkiömlő nyílásokra van szükség, azonban ilyet a Zephyruson nem találunk egészen addig, amíg a fedelet fel nem nyitjuk. Ekkor a zsanér alatt a gép alja elemelkedik az asztal lapjától, és láthatóvá válik az extra szellőző, amely még egy piros világítást is kapott, hogy még jobban nézzen ki.

A Zephyrus egyedi kialakítása kinyitva még szembetűnőbb, ugyanis a billentyűzet alulra költözött, ahol normál esetben a touchpadet szoktuk találni. Ez utóbbi jobb oldalra került, és a szokásosnál sokkal keskenyebb lett, hogy a billentyűzetet ne kelljen túlságosan kicsire összenyomni. A felső részen egy átlagos vastagságú kávával körbevett, full HD felbontású  IPS-kijelző fogad csodálatos fényerővel és képminőséggel. Már a cikk elején elárultuk, hogy erős gamernotebookkal van dolgunk, és miután a prémium kategória felső szegmensében járunk, nem is olyan meglepő, hogy G-Sync-technológia alkalmazására is képes a 120 Hz-es frissítésű panel.

A Max-Q titka

Nem titok a touchpad és a billentyűzet szokatlan áthelyezésének oka: odabent az elérhető legerősebb hardver tanyázik. A 17 mm-es vastagság dacára egy GeForce GPU került a gépbe, méghozzá a Max-Q irányelv szerinti GTX 1080-as chip a maga 8 GB VRAM-jával. Ez hatalmas bravúr, amihez persze az Nvidia segítségére is szükség volt: az itt található chip egyedileg válogatott, nyomott fogyasztású csúcs-GPU. És ha már gamernotebooknak szánták, nem maradhatott ki belőle a teljes értékű Intel Core i7-7700HQ processzor sem, illetve a 16 GB RAM és az 512 GB-os Samsung NVMe PCIe SSD.

A végeredmény egy ultrabookméretekbe sűrített csúcskategóriás gamernotebook, előbbi eleganciájával és utóbbi erejével. A mérnöki bravúr lenyűgöző, azonban a notebookok jelenlegi fejlettségi szintjénél sokkal jobb cm3/teljesítmény elérése érdekében kellett hozni némi áldozatot (az áremelésen túl is), ez pedig beárnyékolja a Zephyrus ragyogását.

Méret vs. észszerűség

Az elegáns külső, a trükkös zsanér, az RGB háttérvilágítású billentyűzet és a tapipad áthelyezése mind egyedi megoldás, és kissé tartottunk is tőlük, mert az ilyen radikális változtatások miatt általában sokáig tart elérni a megszokott komfortszintünket, és kényelmesen használni a gépet. Az áthelyezett billentyűzet azonban természetesen használható, a jobb oldalra költöztetett touchpad pedig úgyszintén gyorsan megszokható. Ennél nagyobb gond, hogy a vékony gépház miatt a lapos gombok útja nem túl hosszú, a keskeny touchpaden pedig nehézkesebb a gyors oldalmozgás. Hiányzik a numerikus rész is, azonban ötletesen, egyetlen gombbal átválthatjuk a tapipadot érintőfelületes numerikus résszé - ekkor a jól ismert elrendezés világít a felületen, ami nemcsak hasznos, de jól is néz ki.

A billentyűzet feletti, üres rész rejti a kétventilátoros, extrém hűtést, amely az erős CPU-GPU párost hivatott hidegen tartani. A gépnek ez a része kellőképp meleg is játék során, ám szerencsére ugyanez nem mondható el a billentyűzetről. A ventilátorok jó munkát végeznek, és a sok hőcsövet is ügyesen tervezték meg, így túlmelegedéstől nem kell tartanunk még stresszteszt közben sem. Ennél is fontosabb, hogy a szélzajt leszámítva a Zephyrus nem különösebben hangos, és ha már a hangról beszélünk: a hangzás a vékony gépház ellenére hozza a gamernotebooktól elvárható szintet.

A mérések során kifejezetten arra voltunk kíváncsiak, hogy a Zephyrus képes-e azt a teljesítményt nyújtani, amit egy normál méretű, hasonló belsővel szerelt gamernotebook. A készülék átlagos teljesítménye el is éri a kívánt szintet, a játéktesztek azonban más képet mutatnak. Hiába ugyanis a hatékony hűtés, a trükkös, nagyméretű légbeömlő és az egyedileg válogatott GPU, a melegedés csökkentése érdekében a 3D-teljesítményt vissza kellett fogni, azaz a grafikus chip órajelét jelentősen csökkenteni. A játékok ettől még szépen futnak, de nem érik el azt a sebességet, amit egy teljes értékű GTX 1080-as gép, ehelyett a Zephyrus 3D-teljesítménye szinte hajszálpontosan a GTX 1070-es modellek szintjén van. Sajnos az üzemidőben is kompromisszumot kellett kötni: munka közben alig éri el a másfél órát, ami nem tekinthető jó eredménynek - ennél a normál méretű, GTX 1070-es gamernotebookok sokkal többre képesek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.