Hirdetés

GeForce RTX 3050-nel és új belsővel érkeznek az Asus TUF és Zephyrus gamernotebookok



|

Vagány külsőt, friss mobil GeForce GPU-kat és erősebb CPU-kat kaptak az új Asus laptopok, melyek közt olyan is akad, ami használat közben képes átváltozni.

Hirdetés

Mindjárt itt a nyár, ami a régi, Covid-19 előtti időszámítás szerint még egy Computex kiállítást is hozna, ahol rengeteg új notebook és egyéb kütyü mutatkozik be. Computex ezúttal nincs, de a gépek nem maradnak el, amit jól mutat, hogy az Asus egy kisebb flottát jelentett be a TUF-tól a Zephyrusig. Mindegyikben a legújabb chipek dübörögnek és sok-sok izgalmas változtatás is megfigyelhető rajtuk. Megmutatjuk, mitől igazán érdekesek az új modellek.

Zephyrus M16 - vékony, mégis bírja a strapát

A Zephyrus G14 és G15-ös modellek óriási sikert arattak, az M16-nak pedig minden adottsága megvan ahhoz, hogy ezt megismételje. Az elegáns gép egyrészt nagyon vékony, 2 cm alatt van, sőt, a 2 kg-ot sem éri el tömege. A masszív készülékház nem csupán jól mutat, de például a kijelző körül mind a négy káva keskeny, ezáltal a teljes felület 94%-át kijelző fedi, ami nagyon látványos.

 

Hirdetés

A 15"-os házba sikerült ezzel a trükkel egy 16:10-es, WQHD-felbontású kijelzőt beépíteni, amely 165 Hz-es, IPS-szintű és nem csupán a Dolby Vision szabványnak felel meg, de a DCI-P3 színtérfeledettsége is 100%-os.

Odabent a legújabb, 45 W TDP-s, 11. generációs Intel Core CPU dolgozik, amely akár a Core i9-11900H modell is lehet. Ehhez 48 GB RAM és PCIe 4.0 NVMe SSD tud kapcsolódni, ráadásul ezen két komponenst könnyedén és gyorsan cserélheted, bővítheted.

A kijelzőt egy GeForce RTX 3070-es GPU hajtja meg, ami már önmagában is jól hír, de RTX 3080-as opció nem várható. Ezt enyhítendő viszont a mérnököknek sikerült elérniük, hogy a vékony készülékház ellenére a GPU akár a 130 wattos TDP-értékig is elmehet, így néhány, lefojtott RTX 3080-at is képes lesz megelőzni.

Oldalt sok-sok USB, 2 darab Type-C-s Thunderbolt (töltésre is bevethető), LAN, mSD és HDMI 2.0 is elérhető lesz. Szintén fontos megjegyezni, hogy hiába a korábbi törekvések

visszatér a webkamera.

Ezt ugyebár a kényszer szülte, a távoktatáshoz, otthoni munkavégzéshez ez ma már elengedhetetlen. Szintén a dolgos órákat könnyíti meg a Type-C töltés lehetősége, ahol már a 100 wattos töltést is támogatja a Zephyrus M16. Mindezt nyár közepe után tudod bezsebelni 600 ezer forintos indulóáron, míg az állig felszerelt példányok ennél akár 300 ezer forinttal is többe kerülhetnek.

ROG Zephyrus S17 - átalakulóművész

Idén is stílusosan különcködhetsz, miközben az egyik legerősebb gamerlaptopot tudod magad előtt. A Zephyrus S17-es gamernotebookban a legerősebb Core i9-11900H CPU és egy GeForce RTX 3080-as GPU pörög, amikor pedig a 17"-os kijelzőt felhajtod, a billentyűzet is automatikusan elemelkedik síkjából.

Ez egyrészt borzalmasan menőn néz ki, másrészt hasznos is, ezáltal extra légnyílásokat tud kihasználni a hűtési rendszer, hogy a bivalyerős belső ne szabályozza le magát túlmelegedés miatt (throttling). A 17"-os kijelzőnél még választhatsz is, hogy a G-Sync-képes WQHD-t választod 165 Hz-es frissítéssel, vagy inkább belépsz a 4K-világba és a 120 Hz-es UHD panelre szavazol, amely szintén támogatja az adaptív képfrissítést.

A billentyűzetről is érdemes megemlékezni, ez ugyanis nem csupán elemelkedik a síkból 5 fokkal, de a membránt is leváltották, így a gombsapkák alatt opto-mechanikus kapcsolók rejtőznek, amelyek gyorsak, kellemes a taktilis tulajdonságuk és még strapabírók is.

És ha már 1 millió feletti konfigurációról van szó, nem maradhatott ki az NVMe SSD RAID opció sem, az üveg touchpad, az F1 feletti MultiWheel tekerőgomb, a mindenre képes Thunderbolt 4, sőt, hiába gamereknek vonzó a gép, végre az ujjlenyomat-olvasóról sem kell lemondanod, ahogy SD-kártyaolvasót és webkamerát is kapsz.

 

Teljes megújulás és friss GeForce RTX 3050

És ha már két új, menő Zephyrust köszönthetünk új CPU-kal és GPU-kal, miért is ne kapnák ezeket meg az év elején bemutatott Asus gamerlaptopok? Például a TUF Gaming F15 és F17 - hazánkban nem véletlenül oly sikeres - modellek, amelyekben nyár második felétől elérhető lesz akár az Intel Core i9-11900H CPU is, valamint az RTX 3060-as GPU-hoz kapcsolt, 240 Hz-es kijelző.

Itt is szerelhetsz be 2. NVMe M.2 SSD-t a gépedbe, továbbá élvezheted a továbbfejlesztett hűtést és a 90 Wh-s akku áldásos hatását, amellyel akár 14-15 üzemidő is összehozható - persze munka vagy tanulás esetén.

Végül az új GeForce RTX chipről is essen szó, amely szintén számtalan TUF és ROG gépben debütál. A tisztességes, vállalható alsókategóriában (értsd: nem szaggat játszhatatlanul minden játék normális részletesség és felbontás mellett) megjelenő GPU-ból egy GeForce RTX 3050 és egy RTX 3050 Ti készült.

Az alapokat természetesen a legújabb Ampere architektúra adja, a fogyasztási keret pedig a TUF és Zephyrus modelleknél 60 Watt, amihez ezekben a gépekben egy 15 wattos extra Dynamic Boost fogyasztási keret is társul, ha valóban nagy a terhelés.

A ROG G15 és G17 gépek ennél tovább merészkednek a robosztus hűtésnek köszönhetően, így akár 80+15 wattos fogyasztási keret is a GPU rendelkezésére áll. Ez a két modell már csak azért is izgalmas, mert választhatók Ryzen 7 5800H CPU-val, ami egy kiváló teljesítményű mobil CPU, legyen szó akár munkáról, vagy játékról.

És ha már AMD CPU, illetve különc, RTX 3050-nel szerelt notebookokról esett szó, ne felejtsük el a ROG Flow X13-at sem, amely szintén a legerősebb Ryzen CPU-t párosít RTX 3050/Ti GPU-kal.

Ez azért is nagy szám, mert a gép mindössze 1,3 kg, 15,8 mm vastag és 360 fokban átforgatható a kijelzője. Persze ha úgy érzed, az RTX 3050/Ti nem elég számodra, ezt a modellt is bármikor megtámogathatod a külső ROG XG Mobile eGPU-val, amelyben egy teljes értékű, 150 wattos fogyasztási kerettel gazdálkodó GeForce RTX 3080 is duruzsolhat.

Hogy tetszik a felhozatal?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.