Hirdetés

Kiderült, mikor érkezik GeForce RTX 3060



|

A korábbi híreknek megfelelően február utolsó hetében debütál az NVIDIA új középkategóriás üdvöskéje.

Hirdetés

Az AMD háza táján nagy a készülődés az utóbbi hetekben, egyre több adat szivárog ki az RX6700-as videokártyákról, amik jobb teljesítmény/fogyasztás mutatóval, friss architektúrával és az XT modell esetében nagyobb fedélzeti memóriávál váltják az RX5700-as szériát.

Köztudott, hogy az NVIDIA is készül a háttérben, és az RTX 3060 kapcsán végre megtudhattuk a hivatalos megjelenési dátumot is. Az újdonság piacra lépése egy kisebb mérföldkőnek is számít, hiszen az Ampere architektúra megtestesülésének harmadik verzióját, a GA106-os lapkát használja a normál 3060-as modell.

Hirdetés

A már kapható Ti modell még az RTX 3070-en szolgáló GA104 "butított", gyártási szempontból kevéssé jól sikerült változatára épül, így most végre láthatjuk, miképp sikerült tovább faragni a roppant erős ray-tracingre képes Ampere-t.

Az új lapka teljes kiépítésben ugyan 3840 stream processzort tartalmaz, ám az RTX 3060-on csupán 3584 lesz engedélyezve. Ebből már most sejthető, hogy van némi "hely" egy későbbi Super kiadásnak, illetve további egységek letiltásával RTX 3050-es kistestvérek megszületése sem okozna meglepetést.

Ám ne szaladjunk ennyire előre, koncentráljunk a február 25-én érkező kártyára, ami az ellenfélhez hasonlóan 12 GB-nyi GDDR6 memóriával rendelkezik. Az NVIDIA szerint mind a GPU számítási kapacitása, mind pedig a memória sávszélesség elegendő lesz arra, hogy megduplázzák a teljesítményt a GTX 1060-hoz képest, illetve érezhető javulást érjenek el az RTX 2060-nal összehasonlítva.

A GTX-es felhasználóknak tehát érdemes lehet elgondolkodni a váltáson, még úgyis, hogy a 329 USD-s hivatalos ár hazánkban 160-180 ezer Ft környékére állhat be a kártya típusától, gyári túlhajtási paramétereitől függően. A kérdés már csak az, hogy lesz-e belőle egyáltalán; a Ti modell épp hiánycikk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.