Hirdetés

Gigabyte X58A-UD9 - a PCIe-szörny, ami mindenkit lenyűgözött



|

Még most is ledöbbenünk azon, hogy ezt a modellt annak idején elkészítette a tajvani gyártó. Brutális PC-k alapja volt az UD9.

Hirdetés

Volt idő, amikor a videokártyák halmozása nemcsak a boltok raktáraiban történt, hanem a PC-k gépházán belül is. Az Nvidia SLI és az ATI CrossfireX technológiák csúcspontjának tekinthető a 4-utas rendszerek támogatása, avagy a lehetőség, hogy egyszerre négy grafikus vezérlő számolja a 3D-s pixelhalmazokat.

Korábban már megemlékeztünk a Fermi kódnevű lapkára épülő GeForce GTX 480-ról, amely párba, netán trióba kötve némi túlzással egy reaktor leolvadásával egyenértékű hőbombát generált. Ez az őrület természetesen az alaplapgyártókat is inspirálta, és egy-egy fejlesztéssel megpróbálták a lehető legbiztosabb táptalajt megtervezni a négyesfogatok számára.

Hirdetés

Ehhez elsősorban hely és megfelelő PCIe-vezetékezés, továbbá robusztus vezérlés szükséges, ami azért nem annyira kézenfekvő még akkor sem, ha két évtizedes tervezői múlttal rendelkező gyártóról és annak mérnökcsapatáról van szó. Az első kiszivárgott fotók, illetve a hűtőbordák nélküli képek alapján az Intel X58-as lapkakészletre épülő UD9 csak egy "viccnek" tűnt, vagyis azt gondoltuk, hogy a prototípusból nem lesz késztermék; vagy ha igen, akkor az szépen eltűnik majd néhány, egyedi munkaállomásként megszülető asztali gépben.

Pont ez volt a cél az UD9-cel: elférjen 4 db videokártya, és a sávszélességgel se legyen gond.
Pont ez volt a cél az UD9-cel: elférjen 4 db videokártya, és a sávszélességgel se legyen gond.

Ilyen kellemeset azonban ritkán csalódunk mind a mai napig: az UD9 teljes pompájában jelent meg a 2010-es év közepén megrendezett Computex szakkiállításon, és kisebb kihívást okozott a picit rosszabbul látók számára; az UV-reagens PCIe-slotok számát kétszer kellett átszámolni, hogy tényleg hét darabot látunk-e. Valóban ez a végleges szám, ráadásul mindegyik ×16-os formában, szorosan egymás mellett/alatt elhelyezve. A 2.0-s PCI Express szabványt teljesítő vezérlés valójában két részre lett osztva, a bővítőhelyekből "csak" négy kínált teljes adatátviteli sebességet, a maradék hármat mindössze nyolcszoros sebességre validálták. A teljes PCIe-tudás azonban így is megsemmisítő, amit elsősorban a két NF200-as vezérlőnek köszönhet az alaplap. Az Nvidiától érkező, ún. hídvezérlő az ×16-os adatkapcsolatból két ×16-os sávot generált, ami elsőre nagyon szuperül hangzik, ugyanakkor az is tény, hogy egy plusz állomást jelentett az adatáramlás során. A tesztekben nem volt egyértelmű sem az előny, sem pedig a hátrány, az UD9 kapcsán mindenesetre hasznosnak bizonyult a 7 bővítőhely kialakításában.

Tervezett csőtörés

Ez a fejlesztési irány egyébként magával rántotta az alaplap többi komponensét is, mindenből a lehető legmodernebb, legtöbb került a nyomtatott áramkörre, és a tuningfunkciók tekintetében is igyekeztek a lehető legrészletesebb paraméterlistát beírni az UD9 BIOS-ába. A játékos erőművek építési örömét keresők valahol közös metszetet képeznek a túlhajtásra ácsingózókkal, ezért az alaplapi hűtés formájában is felfedezhető némi őrület. Az átlagnál méretesebb tepsi az alsó részen a végállomása volt egy hőcsövekre épített, akár folyadékhűtéses rendszerbe köthető bordázatnak, amihez kiegészítőként csatlakozott a Silent Pipe 2 hűtőfelület. Ez utóbbit ugyan nem az UD9-nél mutatta be elsőként a gyártó, viszont itt nyert igazán értelmet az egy kártyahelyet elfoglaló elem, ami a hűtőkör középső részébe csatlakozott be.

Íme teljes pompájában az alaplap. Szinte egy gombostűt sem lehetne integrálni rá, annyit minden helyett kapott rajta.
Íme teljes pompájában az alaplap. Szinte egy gombostűt sem lehetne integrálni rá, annyit minden helyett kapott rajta.

Az akár 3,73 GHz-es órajelen üzemelő Intel Core i7-990X processzor és a 24 GB-nyi DDR3 memória támogatásán túl a tárhelyek kezelésének megismerése is a kézikönyv heves lapozásával járt. Az ICH10R lapka natív SATA-kezelését három(!) egyéb vezérlő egészítette ki. Szinte látjuk magunk előtt a Silent Pipe-ot és PCIe-helyeket tervező mérnököket, akik még e két rész után sem mondanak le a megalomániáról; még több SATA-portot, és Firewire-t, USB-t a népnek! A nap végi "na, ideje hazamennünk" mondásként fordítható le a floppy-csatlakozó elhelyezése; kész a mű, senki nem mondhatja, hogy az UD9-ről hiányozna valami.

Csúcshatás-szindróma

Felmerülhet a kérdés, hogy nem volt-e túl "sok" ez modell? Az értékesítési adatokat tekintve semmiképp, hiszen csak egy nagyon szűk rétegnek szánták, ráadásul az ASUS Rampage lapok kellemetlen vetélytársnak számítottak. A hét db PCIe foglalat soha többet nem jelent meg a későbbi fejlesztések során, a gyártó X58-as lapjainak megújulása teljesen más szempontokat vett figyelembe (emlékszel még a lőszertárat imitáló alaplapi hűtésre a G1.Sniperen?). Ettől még természetesen nem halványul az UD9 fénye, merész és emlékezetes megoldásként vonul be az inteles alaplapok dicsőséges csarnokába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.